Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τραβάει το σχοινί κάνοντας λόγο για παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Κρήτη και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου από τη χώρα μας.

Προκαλεί με την στάση του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
, Χουλουσί Ακάρ, την ώρα μάλιστα που οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών ετοιμάζονται για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών

Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος ανεβάζει του τόνους και μιλά για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις από την Ελλάδα ενώ, παράλληλα, τονίζει ότι η χώρα του «δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Γεωργίας και τον υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η γειτονική μας Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους, σχέσεις καλής γειτονίας και διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο»

«Είναι ειλικρινής ευχή μας να ανοίξουν τα κανάλια διαλόγου με τους σημερινούς συνομιλητές μας, καθώς και με τους προηγούμενους συνομιλητές μας. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ και ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για την «προσπάθεια του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», απάντησε: «Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε επίμονα να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Κρήτη και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Οι δυνάμεις μας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα».

«Ευκαιρία για διάλογο οι διερευνητικές»

Στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ έκανε ειδική μνεία στις διερευνητικές επαφές τονίζοντας ότι αποτελούν ευκαιρία για την ανάπτυξη του διαλόγου.

«Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες παρασυρόμενη από κίνητρα και προκλήσεις ορισμένων άλλων χωρών», σημείωσε αναφορικά με την αγορά των εξοπλισμών της Ελλάδας.

Τέλος, υπογράμμισε: «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος».

Πηγή: parapolitika.gr