Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά

Νέα επικοινωνία είχαν την Παρασκευή οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «εγκλήματα πολέμου» κατά την επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος «επέστησε την προσοχή στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ουκρανούς εθνικιστές», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη ρωσική προεδρία, ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε την προσέγγιση της Μόσχας για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας και υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους αμάχους.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε στον Πούτιν, ότι «ανησυχεί εξαιρετικά» για την κατάσταση στη Μαριούπολη, η οποία πλήττεται από συνεχείς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το γαλλικό προεδρικό γραφείο. Η κλήση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, πρόσθεσε το Ελιζέ. 

Αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν «στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων δήλωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά, ο κ. Μακρόν «ζήτησε και πάλι την άμεση τήρηση της εκεχειρίας» στην Ουκρανία.

Είμαστε κοντά με την Ουκρανία στο θέμα της ουδετερότητας, λέει Ρώσος διαπραγματευτής

Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία Ρωσία και Ουκρανία έχουν φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μεντίνσκι τόνισε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

cache_1000x3000_Analog_medium_1424323_189154_1632022

«Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Η πρόοδος των διαπραγματευτικών θέσεων των δύο μερών σε θέματα όπως η αποναζοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, μπορεί να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους».

«Όσο για την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι είναι στο 50-50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι βρισκόμαστε κάπου στα μισά», σημείωσε.

Πηγή: parapolitika.gr