Πληθαίνουν οι φήμες για τη χειροτέρευση της υγείας του Πούτιν

Συνεχίζονται οι εντάσεις στα ουκρανικά εδάφη μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, «καλπάζουν» οι φήμες για την υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ένα νέο ερώτημα ήρθε να προστεθεί σε αυτά, που υπάρχουν αναφορικά με τον Ρώσο πρόεδρο. Τελικά, έχει βρει τον αντικαταστάτη του;

Σε σχέση με την υγεία του, πολλά ήταν τα διεθνή ΜΜΕ που παρατήρησαν ότι ήταν σκεπασμένος με κουβέρτα στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της παρέλασης στις 9 Μαΐου, ενώ κρατούσε το χέρι του με στόχο να κρύψει – όπως φημολογείται – το πρόβλημά του με τη νόσο Πάρκινσον.

Επίσης, άλλο ένα περιστατικό στην Κόκκινη Πλατεία γέννησε υποψίες. Ο Ρώσος πρόεδρος συνομιλούσε με ένα νεαρό μυστηριώδη άνδρα. Αυτό έφτανε για να υπάρξουν νέα σενάρια σχετικά με τη διαδοχή του.

To βίντεο, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ουκρανός οδηγός αγώνων ταχύτητας Ιγκόρ Σούσκο, υποστηρίζοντας ότι ο μυστηριώδης άνδρας με τον οποίο συνομιλούσε ο Πούτιν, λέγεται Ντμίτρι Κοβάλεφ.

«Ο νεαρός άνδρας με τον οποίο ο Πούτιν είχε μακρά και εγκάρδια συνομιλία στην Κόκκινη Πλατεία είναι ο επικεφαλής του τμήματος προεδρικής διοίκησης», σημείωνε.

Ο Κοβάλεφ σε χαλαρές στιγμές

jkcnkdcj

Την ταυτότητα του μυστηριώδους συνομιλητή του Πούτιν επιβεβαίωσε και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Baza» στο Telegram προσθέτοντας ότι κάποια δίκτυα στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι ο Κοβάλεφ είναι ο μελλοντικός διάδοχος του Ρώσου προέδρου. Όπως ανέφερε ο Κοβάλεφ είναι 36 ετών και «υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από το χόκεϊ στον λογαριασμό του. Δεν αποκλείεται να γνώρισε τον Πούτιν μέσω της κοινής αγάπης τους για το συγκεκριμένο άθλημα».

Ο Πούτιν παίζει χόκεϊ την περίοδο των Χριστουγέννων

Τι έχει δηλώσει ο Πούτιν για τη διαδοχή του

Ο Πούτιν έχει διατυπώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σκέψεις για τον πιθανό διάδοχό του αν και δεν έχει πει πότε σκέφτεται να αποχωρήσει από την εξουσία, όπου ανήλθε το 2000. Το 2021 ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νόμο που του επιτρέπει να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα μέχρι το 2036 εφόσον επιλέξει να διεκδικήσει δύο ακόμη προεδρικές θητείες.

«Τον διάδοχό μου θα τον επιλέξει ο λαός μέσω εκλογών», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος το 2017. Έναν χρόνο αργότερα είπε ότι σκέφτεται να προετοιμάσει μια «νέα γενιά νέων μάνατζερ», ικανών να παραλάβουν τα ηνία, ενώ πέρυσι, μιλώντας στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής «Ευθεία Γραμμή», στην οποία μία φορά το χρόνο απαντά σε ερωτήσεις πολιτών για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι όταν θα έρθει ο καιρός, θα ονομάσει τον πιθανό διάδοχό του στο Κρεμλίνο, αλλά είπε ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να έχει την έγκριση των ψηφοφόρων, καθώς οι Ρώσοι είναι εκείνοι που «ασκούν το εκλογικό δικαίωμα με άμεση μυστική ψηφοφορία».

Θα στήριζε κάποιον πιστό στη Ρωσία

Σε συνέντευξή του, την ίδια χρονιά, στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα στήριζε κάποιον που να είναι πιστός στη Ρωσία, ακόμη κι αν του έχει ασκήσει κριτική. «Ξέρετε, έχω συνδέσει ολόκληρη τη ζωή μου, τη μοίρα με το πεπρωμένο της χώρας μου σε τέτοιο βαθμός, που δεν υπάρχει στόχος που να νοηματοδοτεί περισσότερο τη ζωή από την ενίσχυση της Ρωσίας. Αν κάποιος άλλος και αν δω τέτοιο άτομο – έστω κι αν ασκεί κριτική σε κάποιος τομείς της πολιτικής μου, αν δω ότι είναι άτομο με εποικοδομητικές ιδέες, ότι είναι προσηλωμένος σε αυτή τη χώρα κι έτοιμος να θυσιάσει ολόκληρη τη ζωή του, όχι μόνον κάποια χρόνια, ανεξάρτητα από την προσωπική του στάση απέναντί μου, θα διασφαλίσω, θα κάνω το παν για να έχουν υποστήριξη τέτοια άτομα», τόνισε.

Ωστόσο, λίγο καιρό πιο μετά, μιλώντας στο CNBC ο Πούτιν είπε ότι η συζήτηση για τον διάδοχό του «αποσταθεροποιεί» το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας κι ότι δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις σε σχέση με τα μελλοντικά του σχέδια.

«Προτιμώ να μην απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις. Υπάρχει πολύς καιρός πριν τις επόμενες εκλογές», είχε τονίσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Πηγή: parapolitika.gr