Η ύπαρξη αερογέφυρας στα βόρεια της χώρας θα εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών σε βασικά αγαθά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εξαντληθούν οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στο Αφγανιστάν.

Γι’ αυτό σήμερα ευελπιστεί να δημιουργήσει μια αερογέφυρα στη νότια πόλη Μαζάρι Σαρίφ, με τη βοήθεια των πακιστανικών αρχών εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος.

Κουτιά πρώτων βοηθειών και προμήθειες για έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία, αλλά και φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου υποσιτισμού στα παιδιά είναι μερικά από τα πράγματα που συγκαταλέγονται στα είδη προτεραιότητας, δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών, ο οποίος χαρακτήρισε τις ανάγκες “τεράστιες και αυξανόμενες“.

Υπενθυμίζεται ότι Τουλάχιστον ένας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας 85 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 13 Αμερικανούς στρατιώτες, έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ με δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα.

“Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια και για πολλούς άλλους επιχειρησιακούς λόγους, το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν θα αποτελεί επιλογή τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο Μπρέναν μιλώντας από το Κάιρο κατά την ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

“Ένα από τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν είναι ότι δεν υπάρχει κάποια λειτουργική αρχή πολιτικής αεροπορίας, αλλά συνεργαζόμαστε με το Πακιστάν ειδικά για το αεροδρόμιο της Μαζάρι-Σαρίφ, επειδή εκείνοι μπορούν να συνεργαστούν με επαφές τους επί του πεδίου ώστε να πραγματοποιούνται όλα τα απαραίτητα βήματα για την προσγείωση ενός αεροσκάφους, την προσγείωση ενός εμπορικού αεροσκάφους”, πρόσθεσε.
Τα ασφάλιστρα για πτήσεις στο Αφγανιστάν έχουν “εκτιναχθεί σε τιμές που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Επομένως προσπαθούμε τώρα να αντεπεξέλθουμε και όταν θα το διευθετήσουμε ευελπιστούμε να έχουμε αερομεταφορές μέσα στις επόμενες 48 με 72 ώρες”, κατέληξε ο Μπρέναν.

Δεν έχει λάβει οριστική απόφαση η Τουρκία

Όσον αφορά στην Τουρκία, δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση επί του αιτήματος των Ταλιμπάν σχετικά με την παροχή υποστήριξης για την εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Πηγή: parapolitika.gr