Είναι πανθομολογούμενο πλέον, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μία από τις λίγες παγκοσμίως που αντιμετώπισαν με επιτυχία το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι ξένοι ηγέτες δίνουν δημόσια συγχαρητήρια, ενώ μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στο ελληνικό «success story».

Υπάρχει, όμως, μια άγνωστη διάσταση της επιτυχίας αυτής που την αποκαλύπτει το Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Πρόκειται για την πολύ καλή γνώση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αλλά και των πλεονεκτημάτων που διαθέτει, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προσωπική αυτή γνώση βοήθησε σημαντικά τον κ. Μητσοτάκη, ιδίως στο ξεκίνημα της κρίσης με την πανδημία, να αντιληφθεί γρήγορα τη σπουδαιότητα της κατάστασης, να συνεννοηθεί με τους ειδικούς και να λάβει τις σωστές αποφάσεις.Από πού, όμως, προήλθε η γνώση αυτή για τον τρόπο λειτουργίας, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του ΕΣΥ; Το μυστικό κρύβεται επτά χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2013.

Ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε αποφασίσει να προβεί σε ανασχηματισμό εντός του καλοκαιριού και οι πληροφορίες που έφταναν από διάφορες πηγές στα αυτιά του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι είχε αποφασίσει να του προτείνει το πόστο του υπουργού Υγείας. Ενόψει της προοπτικής αυτής, που θα ήταν η πρώτη του υπουργοποίηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έριξε στο διάβασμα! Ηθελε να είναι πανέτοιμος σε περίπτωση που πράγματι, όπως είχε πληροφορηθεί, ο Αντώνης Σαμαράς τον επέλεγε για υπουργό Υγείας. Έτσι, περίπου από τα τέλη Μαΐου ξεκίνησε να μελετά εντατικά τη δομή και λειτουργία του υπουργείου Υγείας, τις πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία, στο φάρμακο κ.λπ., ενώ έκανε και μερικές ιδιωτικές συναντήσεις με ειδικούς, για να ακούσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους.

Τα πράγματα, τελικά, εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η Δημοκρατική Αριστερά, μετά το προσωρινό «λουκέτο» στην ΕΡΤ, έφυγε από την κυβέρνηση και, έτσι, ο κ. Σαμαράς έκανε πράγματι ανασχηματισμό, αλλά σε χρόνο και με τρόπο διαφορετικό από εκείνον που είχε σχεδιάσει. Στις 24 Ιουνίου, στη θέση του ΔΗΜΑΡίτη Αντώνη Μανιτάκη, που αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τοποθέτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη θέση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, που πράγματι είχε αποφασίσει να τον αντικαταστήσει ως υπουργό Υγείας, έβαλε τον Αδωνι Γεωργιάδη. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο κ. Μητσοτάκης θα είχε γίνει υπουργός Υγείας, αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, καθώς σε κάθε ανασχηματισμό γίνονται «καραμπόλες» μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι εκείνες οι περίπου τέσσερις εβδομάδες που αφιέρωσε στη μελέτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες μερικά χρόνια αργότερα, όταν ως πρωθυπουργός πλέον έπρεπε να πάρει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες πολύ κρίσιμες αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Πηγή: parapolitika.gr