Θύελλα πολιτικων αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ  Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΕ του κόμματος καταγγέλλοντας , μεταξύ άλλων, τις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες – όπως φαίνεται – θα έχουν αντίκτυπο και στο ύψος των ποινών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Να σημειωθεί ότι αλλαγές που προώθησε η τότε κυβέρνηση προβλέπουν λιγότερα έτη κάθειρξης όπως επίσης και την διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμα και μετά την τελεσίδικη καταδίκη, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σταύρος Κοντονής, καταγγέλοντας τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα.

Με τα νέα αυτά τα δεδομένα οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και τα υπόλοιπα στελέχη που βαρύνονται με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης θα μπορούν να μετέχουν στις επόμενες εκλογές και πιθανότατα θα διατηρούσαν την βουλευτικής τους έδρα στην δυσάρεστη περίπτωση που η Χρυσή Αυγή παρέμενε εως σήμερα κοινοβουλευτικό κόμμα.

Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα που ίσχυε έως τον Ιούνιο του 2019 το πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν 10 εως 20 έτη ενώ η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.

Οι βόμβες Κοντονή 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Σταύρος Κοντονής αφού είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας εν συνεχεία έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». Είπε πως όμως, υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση.

«Το νομοθέτημα εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι.

Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».

«Πρώτον η ποινική η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό. Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.

«Πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα»

«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή για συζήτηση».

«Σφαγή» στη Βουλή για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών της Χρυσής Αυγής

Ένταση επικράτησε στη Βουλή πριν από λίγη ώρα με αφορμή τις προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων μελών εγκληματικής οργάνωσης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι θα υπάρξει τροποποίηση για το επίμαχο ζήτημα με τα πολιτικά δικαιώματα και ότι σύντομα θα έρθει νόμος – όπως είπε – ώστε να μην μπορούν να κατέβουν στις εκλογές τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι διατυπώνεται πρόταση προς τον Υπουργό Εσωτερικών μέχρι το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Στην αντεπίθεση η ΝΔ – Βάζει στο κάδρο τον Τσίπρα

Η ΝΔ μετά τις βόμβες Κοντονή πέρασε στην αντεπίθεση βάζοντας στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ΝΔ για να προσθέσει.

«Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».

ΚΙΝΑΛ : Μείζον θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές υπέρ Χρυσής Αυγής

«Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ «από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».

Πέτσας: Ν’ απαντήσει ο Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο Κοντονής

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες Κοντονή αναφορικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ρίχνουν στα μαλακά τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση.

«Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική συμπεριφορά που προσέφερε μανδύα νομιμοποίησης στη Χρυσή Αυγή δεν θα βρει μιμητές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για συμπόρευση στο παρελθόν, ενώ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στον ΠΚ μειώνουν τις ποινές ενώ δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων οι χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν για διεύθυνση συμμετοχή και εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε απόλυτα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την αστυνομία για την απρόκλητη επίθεσή της χτες στην αντιφασιστική διαδήλωση έξω από το Εφετείο της Αθήνας.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα εμπιστοσύνης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η αστυνομία έκανε τη δουλειά της. Δεν υπεισερχόμαστε σε θέματα επιχειρησιακά» είπε ο κ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά.

Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και αναφερόμενη στην παραίτηση Κοντονή, δήλωσε:

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ όπως συνολικότερα στους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ελλάδας γιατί κακά τα ψέματα καλές είναι οι καταδίκες του ολοκληρωτισμού και του ναζισμού αλλά έχουν περάσει 16 υπουργοί Δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα και κανείς τους δεν έχει βάλει υπογραφή για να καταβληθούν αποζημιώσεις για τα θύματα του Διστόμου. Έχουν περάσει 75 χρόνια από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και κανένας έλληνας υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν έχει σοβαρά διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές. Έχουμε μια Γερμανία η οποία ποντάρει πάνω στην αμφισβήτηση της υποχρέωσης της να αποζημιώσει τα θύματα του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού και έχουμε ελληνικές κυβερνήσεις που διευκολύνουν τη Γερμανία. Καλά λοιπόν είναι τα λόγια και οι εύκολες καταδίκες όμως η στάση και των ελληνικών κυβερνήσεων ουσιαστικά δεν καλλιέργησε ούτε το φρόνημα του αντι-φασισμού, ούτε τις διεκδικήσεις της αποζημίωσης των θυμάτων».

Ξανθόπουλος (Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ) : Ο Ποινικός Κώδικας έπρεπε να αλλάξει 

O τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικα 90,1 και απαντώντας μάλιστα σε όσα κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «χέρι βοηθείας» που μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το νομοσχέδιο για τη Χρυσή Αυγή ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει πως «σε μία τέτοιας θεσμικής βαρύτητας αλλαγή όπως είναι οι Ποινικοί Κωδικές, είναι προφανές ότι κάποιες από τις βαριές και μεγάλες υποθέσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη και διαρκούν χρόνια θα επηρεαστούν άμεσα, άρα κάθε φορά που πάμε να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή είναι αυτονόητο ότι θα μπουν και τέτοιες παράμετροι. Όμως το μείζον είναι να θεσπίσεις έναν Κώδικα ο οποίος θα επιφέρει κάποιες τέτοιες συνέπειες, «παράπλευρες απώλειες».

Δεν είναι όμως το κριτήριο η Χρυσή Αυγή και καμία Χρυσή Αυγή και αν δεν ήταν η Χρυσή Αυγή θα ήταν οποιοσδήποτε κατηγορούμενος για τον μισό Ποινικό Κώδικα και θα έλεγαν και πάλι… ».