Με ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε τις εργασίες της η νέα ΠΕ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε τις εργασίες της η νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προέκυψε από το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. 

O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τους Γιάννη Μπρατάκο, Στέλιο Κονταδάκη και Παύλο Μαρινάκη για την άρτια οργάνωση του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη του νεοεκλεγέντα μέλη της ΠΕ, και στάθηκε στην ηλικιακή και πολιτική ανανέωση του καθοδηγητικού οργάνου της ΝΔ. Ειδικότερα, τα 113 από τα 150 μέλη εκλέγονται για πρώτη φορά, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας της νέας Πολιτικής Επιτροπής είναι κατά 9 έτη μικρότερος από της προηγούμενης. 

Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα κάλεσε σε διαρκή εγρήγορση.

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα δεν υπάρχει κόμμα χωρίς την κοινωνία που σημαίνει ότι η πρώτη κυβέρνηση καλείται τους επόμενους δώδεκα μήνες να ολοκληρώσει το έργο της», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ανανέωση, η φρεσκάδα, οι σύγχρονες αντιλήψεις αλλά και παραδοσιακές αξίες

«Θέλω να σας συγχαρώ για τη σύνθεση αυτής της νέας πολιτικής επιτροπής αποτυπώνεται η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας του σήμερα αλλά και του αύριο. Η ανανέωση, η φρεσκάδα, οι σύγχρονες αντιλήψεις αλλά και οι παραδοσιακές αξίες. Μου έκανε εντύπωση ότι τα 113 από τα 150 αιρετά μέλη της πολιτικής επιτροπής εκλέγονται για πρώτη φορά.

»Ο μέσος όρος ηλικίας αυτής της επιτροπής είναι σχεδόν 9 χρόνια μικρότερος και βέβαια με πολλές νέες γυναίκες να συμμετέχουν στο ανώτατο όργανο μας και με το 30% των συνέδρων να σας έχουν αναδείξει μέσω του καινοτόμου εργαλείου τις ψηφιακές κάλπες ακόμα μία ψηφιακή καινοτομία την οποία εισάγει το κόμμα μας στις εκλογικές του διαδικασίες.

»Αναλαμβάνετε καθήκοντα με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις να τις κάνετε πιο ευοίωνες, δικαιώνοντας όσα προσδοκά ο απλός νεοδημοκράτης αυτός ο οποίος, όπως είπα, δεν κάθεται συνήθως στις πρώτες σειρές κάθεται στις πίσω σειρές αλλά είναι αυτός ο οποίος κρατάει ψηλά τις σημαίες της παράταξής μας.

5592964

»Σήμερα η μέρα δεν ανήκει σε μένα είχα την ευκαιρία να μιλήσω εκτενώς στο Συνέδριο μας, σήμερα η μέρα σύμφωνα με το καταστατικό ανήκει στο νέο γενικό γραμματέα. Η εισήγηση μου για το πρόσωπο που πρέπει να στελεχώσει αυτή τη θέση είναι γνωστή, προτείνω τον Παύλο Μαρινάκη για γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Το χειροκρότημα σας για τον Παύλο είναι πραγματικά αυτό το αυθόρμητο και αναγνωρίζει τη δουλειά που έχει κάνει σε αυτή τη θέση και τον αέρα που έχει φέρει αλλά και τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει όλα τα παλαιότερα μέλη της παράταξης, πετυχαίνοντας αυτήν την όσμωση μεταξύ των παλαιών στελεχών και της νέας δυναμικής που το κόμμα μας πρέπει να αναπτύξει.

»Η Πολιτική Επιτροπή ήθελα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε να μην είναι απλά ένα βήμα του προέδρου αλλά ένα ζωντανό βήμα διαλόγου και συζήτησης ανάμεσα στα μέλη του οργάνου. Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα δεν υπάρχει κόμμα χωρίς την κοινωνία που σημαίνει ότι η πρώτη κυβέρνηση καλείται τους επόμενους δώδεκα μήνες να ολοκληρώσει το έργο της.

Αμυντική συμφωνία και επίσκεψη στις ΗΠΑ

«Αύριο στη Βουλή θα συζητήσουμε και θα κυρώσουμε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται πραγματικά τη Συμμαχία της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτόν τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα.

»Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά και το κύρος μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω στην Ουάσινγκτον όπου τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη θα έχω την πολύ μεγάλη τιμή να απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά στο ανώτατο νομοθετικό αμερικάνικο όργανο.»

5593052

Οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης 

»Έχουμε πολύ σημαντικούς στόχους μπροστά μας όπως η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η συνέχιση της διαδρομής μας προς την τόσο σημαντική επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Υπηρετώντας την κοινωνική μας επιλογή να ανατάξουμε την υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα.

»Θα μας επιτρέψουν για πρώτη φορά ως χώρα να έχουμε όχι απλά πρόσβαση στον προσωπικό μας γιατρό αλλά ταυτόχρονα ο προσωπικός μας γιατρός αλλά και εμείς οι ίδιοι να έχουμε πρόσβαση σε μένα ψηφιακό φάκελο ασθενούς έτσι ώστε ο προσωπικός γιατρός να μπορεί να παρακολουθεί την υγειά μας να σε βάθος χρόνου. Κάτι μάθαμε από την παροιμία του κόβει είναι ότι το σύστημα πρωτοβάθμιας στη χώρα μας πας και και όσες μεταρρυθμίσεις είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν παρότι μπορεί να ξεκινούσαν από μία σωστή αφετηρία μπορούν δεν μπορούσαν να πετύχουν το στόχο τους. Κατά συνέπεια αυτή η παρέμβαση και η εφαρμογή της στην πράξη σίγουρα θα απασχολήσει για πολύ χρόνο και θα αποτελέσει μία από τις σημαντικές προτεραιότητες των επόμενων 12 μηνών.

»Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μας αυτές τις ημέρες αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι πολίτες διαπίστωσαν ότι 8 στους 10 θα πληρώσουν πολύ χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Είναι μία έμπρακτη στήριξη του εισοδήματος σε μία στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος, ολόκληρη η Ευρώπη, καλείται να παλέψει με το φάντασμα του υψηλού πληθωρισμού. Ένας πληθωρισμός ο οποίος είναι αποκλειστικά εισαγόμενος, οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την έξαρση των τιμών ενέργειας και ειδικά την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

5593019

»Ακούσαμε την κοινωνία και διαπιστώσαμε πράγματι ότι οι παρεμβάσεις που είχαμε κάνει για να περιορίσουμε την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κάλυπταν τα νοικοκυριά τα οποία είχαν χαμηλές καταναλώσεις, δεν κάλυπταν όμως τα υπόλοιπα νοικοκυριά, ένα νοικοκυριό με μία μέση κατανάλωση. Είχαμε το θάρρος να πούμε ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί και το διορθώνουμε. Με μία παρέμβαση η οποία θα επιστρέψει στους λογαριασμούς των πολιτών το 60% της αύξησης με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

»Η παρέμβαση για την υποστήριξη των πολιτών σχετικά με τα καύσιμα είχε ανταπόκριση από το 70% όσων ήταν δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων, οι οποίοι μπήκαν σε σχετική πλατφόρμα και εισπράττουν το ποσό που τους αναλογεί. Στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο την κοινωνία και κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε την επίπτωση της αύξησης των τιμών.

»Από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα πλαίσιο το οποίο θα αποσυνδέει τους λογαριασμούς από τις αυξήσεις των τιμών στο φυσικό αέριο. Είπα και λέω στους Έλληνες πολίτες όποιος λέει ότι μπορεί να κρατήσει τις τιμές σε επίπεδα που ήταν το 2021 σας λέει ψέματα. Η παρέμβαση που κάνουμε θα επαναφέρει το ισοζύγιο στον λογαριασμό, θα επαναφέρει τον ισολογισμό των νοικοκυριών σε μία κατάσταση ισορροπίας.