Εκτεταμένη η πολιτική κόντρα, όσο και η ανησυχία για τη διασπορά

Τεράστια ανησυχία στους κόλπους των επιστημόνων προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τη στιγμή που η πανδημία «σαρώνει» τη χώρα.

Τεράστια η ανησυχία για τις διαδηλώσεις

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης τρομάζει τους επιστήμονες, τη στιγμή μάλιστα που η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επέτρεψε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκπέμπει SOS.

Ως εστίες υπερμετάδοσης της νόσου χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προτείνοντας ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τις διαδηλώσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 o καθηγητής σημείωσε ότι σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού : «Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού».

«Όταν λέω μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», σημείωσε επίσης ο καθηγητής.

ΝΔ: Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 πορείες

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα καλέσματα σε συγκεντρώσεις που έγιναν για το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. «Την ώρα που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και οι υγειονομικοί παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν ζωές, σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες σήμερα και αύριο σε όλη την Ελλάδα», σημείωνε το κυβερνών κόμμα, σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η ΝΔ έκανε λόγο για προσωπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα. «Αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ.Τσίπρα είναι τεράστια», κατέληγε η ανακοίνωση.

«Εγκαλεί την κυβέρνηση για την πανδημία και υπονομεύει την έξοδο από την κρίση»

Για υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη επισημαίνει ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, την ίδια ώρα με τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλεί υπονομεύει την έξοδο από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται για ακόμη μια φορά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Και αποδεικνύει πώς όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις το μόνο που ξέρεις καλά», καταλήγει η κ. Πελώνη.

Πώς βλέπει η κυβέρνηση τις «ανοιχτές προσκλήσεις» στις πορείες

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό «μέτωπο» αναλύουν στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζοντας πρωτοβουλίες για αναπροσαρμογή της «ατζέντας».

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από συγκεκριμένους χώρους επιδιώκεται να δημιουργηθούν νέες «πλατείες αγανακτισμένων», στο υπόβαθρο της κοινωνικής κόπωσης λόγω της πανδημίας. Παραπέμπουν ως προς αυτό στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «η βία παράγει βία», καθώς και στο ότι ενθαρρύνονται ανοικτά πάσης φύσεως κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, ότι κατηγορείται ο πρωθυπουργός ως κατ’ εξοχήν «υπεύθυνος για τη βία», αλλά και ότι διαρκώς επιχειρείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η σύγχυση της κοινωνίας και της κοινής γνώμης, αφού η κριτική του περιλαμβάνει ταυτόχρονα και αδιάκριτα το lockdown, την αστυνομική βία, την κόπωση των πολιτών, το Σύστημα Υγείας, τις ΜΕΘ, την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης κ.α.

Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, αναρωτιούνται σε κατιδίαν συζητήσεις τους πώς είναι δυνατόν στον ΣΥΡΙΖΑ «να καλούν σε διαδηλώσεις τον κόσμο και μετά να ζητούν τα ρέστα για τα κρούσματα», εξηγώντας ότι στις διαδηλώσεις δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού, δηλαδή υπερμετάδοσης του κοροναϊού, με αποτέλεσμα από τα τέλη Ιανουαρίου –οπότε ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις για την Παιδεία- μέχρι σήμερα –που κάθε ημέρα γίνεται στο κέντρο της Αθήνας και μία διαδήλωση για την υπόθεση Κουφοντίνα- τα κρούσματα στην χώρα μας και κυρίως στην Αθήνα να αυξάνονται ραγδαία.