Παρά τη συμφωνία που υπήρξε στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας
και του Αζερμπαϊτζάν για εκεχειρία, φαίνεται πως η συμφωνία έμεινε μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν τηρήθηκε παρά τις εκκλήσεις για τον σεβασμό της από τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν.

Να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για εκεχειρία 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να εφαρμόσουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί αλλά δεν τηρείται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για εκεχειρία όπως έχει συμφωνηθεί και να σταματήσουν να στοχοθετούν περιοχές που κατοικούνται από άμαχους», έγραψε στο Twitter o Πομπέο, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του αζερικού στρατού. «Λυπούμαστε για τις ανθρώπινες απώλειες και παραμένουμε αποφασισμένοι να προωθήσουμε μια ειρηνική διευθέτηση», πρόσθεσε.

Η Ρωσία είναι στην πρώτη γραμμή σε μια προσπάθεια να δώσει διπλωματική απάντηση στις σοβαρότερες εχθροπραξίες που σημειώνονται από το 1994 μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία το Σάββατο στη Μόσχα έπειτα από 11 ώρες διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο η εκεχειρία δεν διατηρήθηκε παρά τις εκκλήσεις για τον σεβασμό της από τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν.

Δείτε την ανάρτηση του Μάικ Πομπέο στο twitter

Πηγή: parapolitika.gr