Κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι της Πέμπτης και συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα έπειτα από την αστοχία της ΝΔ να μην ψηφίσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Το πιο τραγικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την καταμέτρηση της ονομαστικής ψηφοφορίας σχετικά με την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, που ξεκίνησε έπειτα από μήνυση του δημοσιογράφου και εκδότη, Γιάννη Κουρτάκη, 88 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης απουσίαζαν από την Ολομέλεια και δεν ψήφισαν με αποτέλεσμα υπέρ να ψηφίσουν μόλις 80 (από τις Κ.Ο. ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης) ενώ κατά δήλωσαν 84.

Έτσι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάφερε – ακόμη και κατά λάθος – να διατηρήσει την ασυλία του.

Φυσικά το γεγονός εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ άμεσα σφοδρές ήταν αντιδράσεις για την αναζήτηση όσων έχουν την ευθύνη.

Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr η πρώτες επιπτώσεις έπεσαν στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες αποκλείστηκε από την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών, ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τον κ. Καλαφάτη και τους αδέξιους χειρισμούς του, που είχαν ως συνέπεια να επιβραβευτεί εμμέσως ο Πολακισμός. Έτσι δεν άργησε να οδηγηθεί και στην απόφαση να μην συμμετάσχει ο γραμματέας της Κ.Ο. στην ομιλία του στην ΔΕΘ, κίνηση που φαίνεται ότι είναι η αρχή μιας σειρά από αποφάσεων που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

Φυσικά το γεγονός αναμένεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αφού από την ψηφοφορία έλλειπε το σύνολο σχεδόν των υπουργών (παρέστησαν μόνο οι Χ. Θεοχάρης και Μ. Κόνσολας) αλλά και αρκετοί από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές που όφειλαν να είναι πιο συνεπείς με τις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις.

Πλακιωτάκης στα Παραπολιτικά 90,1 για μήνυση Κουρτάκη σε Πολάκη: Τέτοιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο δικαστήριο

Σε ότι αφορά την άρση ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης, δήλωσε πως «τέτοιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο δικαστήριο».

Εν κατακλείδι τόνισε πως «θα περιμέναμε από τον κ. Πολάκη να αποποιηθεί της ασυλίας του και να κριθεί στο δικαστήριο», ενώ έκανε για έλλειψη συντονισμού στο θέμα της ψηφοφορίας.

Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά 90,1: Υπήρξε μία σοβαρή αστοχία στην χθεσινή συζήτηση για την άρση της ασυλία του Πολάκη

«Υπήρξε μια σοβαρή αστοχία στην χθεσινή συζήτηση για την άρση της ασυλία του Παύλου Πολάκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξει καλύτερη εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Αδώνις Γεωργιάδης: Συγγνώμη για την αδράνεια

Πάντως, για την κοινοβουλευτική αστοχία που επέδειξε η πλειοψηφία αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να πάρουν δημοσίως θέση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης απαντώντας σε tweet του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη έγραψε: «Το σημερινό Γιάννη μου ήταν μία αστοχία στην οποία δεν χωρούν δικαιολογίες. Σου ζήτω δημοσίως συγγνώμη για το γεγονός, ότι και από δική μου αδράνεια, το δικαίωμα ενός πολίτου να αντιμετωπίζει τον υβριστή του ισότιμα στο Δικαστήριο καταπατήθηκε. Δεν θα επαναληφθεί»

Σε άλλο μήκος ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέφερε: «Για τη μη ψήφιση της άρσης της ασυλίας Πολάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν»

Από την άλλη πλευρά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδη αναφέρουν: ¨Δεν φτάνει ο κοινοβουλευτικός διασυρμός της ΝΔ με τους μισούς και πλέον βουλευτές της να «καταψηφίζουν» την κομματική γραμμή για άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, τώρα υπουργός της κυβέρνησης, ο Αδ. Γεωργιάδης, ζητά συγγνώμη από εκδότη γιατί δεν μαντρώθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όπως ζήτησε ο εκδότης. Περαστικά τους, στα οικογενειακά τους ας τα βρουν μόνοι τους» .

Να σημειωθεί ότι το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Πολάκη διαβιβάστηκε στην Βουλή μετά από μήνυση του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Κουρτάκης είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού, καθώς ο Παύλος Πολάκης είχε γράψει σε ανάρτησή του ότι «παρά τη λάσπη, παρά τα λεφτά που έριξε ο Κουρτάκης και διάφοροι τοπικοί σουπερμαρκεταδες εκεί κάτω (σ.σ. Χανία) για να με λασπολογήσουν, δεν τα καταφέρατε. Δεκαπέντε χιλιάδες Τετρακόσιοι ψήφοι, δεκαπέντε χιλιάδες καρφιά σε σας…»

Εν προκειμένου ο κ. Πολακης επιχείρησε να συνδέσει τον δημοσιογράφο και εκδότη των Παραπολιτικών με τις εκλογές και την δίκη του υποψηφιότητα στα Χανιά, αναφέροντας εν ολίγοις ότι ο κ. Κουρτάκης χρημάτισε κάποιους και διέδωσε ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να αποτραπεί η επανεκλογή του στη Βουλή.