Ο υπουργός υγείας αναφέρει πως επεξεργάζονται σχέδιο ώστε να λειτουργήσει σύγχρονο σύστημα προληπτικών εξετάσεων, στο οποίο θα συμμετέχει και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας

Την πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα παραχώρησε στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε σχέση με τα νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, αποκαλύπτει πως στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξει μεγαλύτερη απλοποίηση των μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας δηλώνει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η έμπρακτή αναγνώριση όσων υπηρέτησαν στο σύστημα αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ προαναγγέλλει την πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών και 910 λοιπών ειδικοτήτων.

Στην ερώτηση αν προτίθεται να κάνει αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και στον τρόπο που συµβάλλεται αυτός µε τους ιδιώτες παρόχους, ο Θάνος Πλεύρης σημειώνει πως «πρόθεσή µας είναι να εντάξουµε στις συµβάσεις µε τους ιδιώτες παρόχους ποιοτικά κριτήρια». 

Τέλος, αναφέρει πως επεξεργάζονται σχέδιο ώστε να λειτουργήσει σύγχρονο σύστημα προληπτικών εξετάσεων, στο οποίο θα συμμετέχει και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, προκειμένου οι Ελληνες πολίτες έγκαιρα να προβαίνουν σε εξετάσεις

Ολόκληρη η συνέντευξη του Θανάση Πλεύρη 

Κύριε υπουργέ, γιατί εννέα µήνες µετά την έναρξη των εµβολιασµών δεν έχει εµβολιαστεί ακόµη πάνω από το 60% του πληθυσµού της χώρας;

Τι σχεδιάζετε για να αυξηθεί το ποσοστό εµβολιασµών; Αυτήν τη στιγµή, έχει εµβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσµού, το 60% του συνολικού πληθυσµού και σχεδόν το 80% του πληθυσµού άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα µε πολύ απλοποιηµένες ηλεκτρονικές διαδικασίες σε όλους τους Ελληνες να µπορέσουν να εµβολιαστούν. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περιοχές µε χαµηλή εµβολιαστική κάλυψη και γι’ αυτόν τον λόγο έχουµε προβεί σε στοχευµένες ενέργειες, όπως εντάσσουµε στις δράσεις µας τους ιδιώτες ιατρούς και παιδιάτρους που µπορούν να εµβολιάζουν και τις ΜΚΟ για να αυξηθεί η εµβολιαστική κάλυψη των µεταναστών και προβαίνουµε σε κινητοποίηση µέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κινητών µονάδων του υπουργείου. Το µήνυµά µας είναι σαφές: ότι ο εµβολιασµός και προστατεύει από το να µη νοσήσουµε, αλλά και αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση.

Είναι διχασµένη η κοινωνία µας ανάµεσα σε εµβολιασµένους και ανεµβολίαστους και πώς αντιµετωπίζει η κυβέρνηση το φαινόµενο αυτό;

∆εν υπάρχει καµία πρόθεση να διχασθεί η κοινωνία. Εχθρός µας είναι ο κορονοϊός και όχι ο ανεµβολίαστος. Γίνεται µια βασική προσπάθεια να καταστεί σαφές ότι ο εµβολιασµός είναι η µόνη απάντηση απέναντι στην πανδηµία. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι περιοχές που έχουν υψηλότερη εµβολιαστική κάλυψη έχουν και λιγότερα κρούσµατα και λιγότερες νοσηλείες, σε αντίθεση µε τις περιοχές που έχουν χαµηλή εµβολιαστική κάλυψη. Το 90% των συνανθρώπων µας στις ΜΕΘ είναι ανεµβολίαστοι. Με τα νέα µέτρα που προτείναµε προσπαθούµε να δώσουµε περισσότερες ελευθερίες στους εµβολιασµένους, που φτάνουν στον βαθµό της κανονικότητας, διότι κινδυνεύουν λιγότερο από τους ανεµβολίαστους και, εποµένως, µπορούµε στους χώρους που είναι αµιγώς για εµβολιασµένους να επαναφέρουµε την ελευθερία, την οποία είχαµε χάσει. Οπου οι χώροι είναι µεικτοί τα περιοριστικά µέτρα θα παραµείνουν, γιατί είναι ο µοναδικός τρόπος προστασίας κυρίως των ανεµβολίαστων, που κινδυνεύουν περισσότερο. Στις επόµενες 15 ηµέρες θα υπάρξει µεγαλύτερη απλοποίηση των µέτρων και σε κάθε περίπτωση περιορισµοί στην ελευθερία κίνησης που παραπέµπουν σε lockdown δεν πρόκειται να εφαρµοστούν. Περνάµε στην επόµενη φάση, όπου συνυπάρχουµε µε τον κορονοϊό και έχουµε το όπλο να τον αντιµετωπίσουµε, που είναι το εµβόλιο.

Πολίτες και επιχειρηµατίες ανησυχούν για το ενδεχόµενο τοπικών ή ακόµα και οριζόντιου lockdown. Μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόµενο αυτό;

Οπως σας ανέφερα, πλέον η φιλοσοφία µας είναι στους χώρους που θα επιλέξουν να είναι αµιγώς για εµβολιασµένους να υπάρχει πλήρης κανονικότητα στη λειτουργία και στους µεικτούς χώρους τα περιοριστικά µέτρα να µη φτάνουν σε καµία περίπτωση στο να µη λειτουργεί η οικονοµία.

Ποιες οι προσδοκίες σας από τη νέα ηγεσία του ΕΟ∆Υ ως προς τη δοµή και τη λειτουργία του οργανισµού;

Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι ένας επιτυχηµένος καθηγητής και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, που έχει αφιερώσει το µεγαλύτερο µέρος της επιστηµονικής του δραστηριότητας στις νοσοκοµειακές λοιµώξεις. Ο ίδιος συµµετέχει στην Επιτροπή Λοιµωξιολόγων, η οποία αποτελεί στενό επιστηµονικό συνεργάτη του υπουργείου και έχει συµβάλει, όπως όλοι οι επιστήµονες που συµµετέχουν στην επιτροπή, στην επιτυχία της αντιµετώπισης της πανδηµίας. Η επιλογή του στον ΕΟ∆Υ σηµατοδοτεί ότι παράλληλα µε την πανδηµία θα πρέπει να στοχεύσουµε και σε σοβαρές παθογένειες του συστήµατος Υγείας, όπως στην αντιµετώπιση των νοσοκοµειακών λοιµώξεων. Αποτελεί για εµένα προσωπικό στοίχηµα, λόγω και της περιπέτειας της υγείας µου, να συµβάλω στην αντιµετώπιση του µεγάλου ποσοστού νοσοκοµειακών λοιµώξεων που παρατηρείται στην πατρίδα µας και γι’ αυτόν τον λόγο άµεσα θα ξεκινήσουν έρευνες στο σύνολο των νοσοκοµείων, για να ληφθούν τα απαιτούµενα µέτρα ώστε η χώρα µας και στις νοσοκοµειακές λοιµώξεις να είναι στον αντίστοιχο µέσο όρο της Ε.Ε. Πιστεύω ότι η νέα ηγεσία του ΕΟ∆Υ θα δοµήσει τον οργανισµό σε υψηλού επιπέδου επιστηµονική και επιχειρησιακή επάρκεια, µε εξωστρέφεια.

Ποιος είναι ο προγραµµατισµός σας για τις προσλήψεις µόνιµου και έκτακτου προσωπικού στον χώρο της Υγείας;

Ηδη έχουν προσληφθεί πάνω από 2.000 µόνιµοι ιατροί και πάνω από 2.000 επικουρικοί. Συνολικά στο ΕΣΥ υπηρετούν πάνω από 12.000 επικουρικοί, των οποίων οι συµβάσεις ανανεώθηκαν πριν από λίγες ηµέρες. Παράλληλα, αναµένεται να υπάρξει προκήρυξη για 4.000 µόνιµες θέσεις νοσηλευτών και 910 λοιπών ειδικοτήτων. Πρόθεσή µας είναι η έµπρακτη αναγνώριση όσων υπηρέτησαν το σύστηµα αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Επιθυµούµε να καλύψουµε όλα τα κενά που δηµιουργούνται µε παροχή κινήτρων στους ιατρούς, για να λάβουν θέση στις άγονες περιοχές.

Η Επιτροπή Λοιµωξιολόγων του υπουργείου Υγείας συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της και µε ποιο χρονικό ορίζοντα; Σχεδιάζετε κάποιες αλλαγές στη λειτουργία της;

Το έχω ξεκαθαρίσει ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να λειτουργεί και να συµβουλεύει την Πολιτεία κάθε φορά που η Πολιτεία ζητάει τη συνδροµή της.

Προτίθεσθε να κάνετε αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και στον τρόπο που συµβάλλεται αυτός µε τους ιδιώτες παρόχους;

Πρόθεσή µας είναι να εντάξουµε στις συµβάσεις µε τους ιδιώτες παρόχους ποιοτικά κριτήρια. Οποιος επιθυµεί να συµβάλλεται µε τον οργανισµό θα πρέπει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ασφαλισµένο µας και να αµείβεται σύµφωνα µε τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει. Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί ως σύγχρονος ασφαλιστικός φορέας, όπου θα υπάρχει έλεγχος των παρόχων σε πραγµατικό χρόνο (real time) και, συγχρόνως, θα αγοράζονται από τους ιδιώτες ποιοτικές υπηρεσίες στις καλύτερες τιµές. Η µεταρρύθµιση αυτή θα τεθεί άµεσα σε λειτουργία.

Αναφορικώς µε τις προληπτικές εξετάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ, τι σκοπεύετε να κάνετε;

Παράλληλα µε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον ΕΟΠΥΥ, επεξεργαζόµαστε σχέδιο ώστε να λειτουργήσει σύγχρονο σύστηµα προληπτικών εξετάσεων, στο οποίο θα συµµετέχει και ο δηµόσιος και ο ιδιωτικός τοµέας, προκειµένου οι Ελληνες πολίτες έγκαιρα να προβαίνουν σε εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση µπορεί να σώσει ζωές. Η πρωτοβάθµια περίθαλψη σε συνδυασµό µε τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και τις προληπτικές εξετάσεις αποτελούν πρωταρχική µας προτεραιότητα.