«Από τους υγειονομικούς μόνο 2.500 με 3.000 νοσηλευτές και 500 με 600 ιατροί έχουν μπει σε αναστολή.»

Την Δευτέρα στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέυρη.
Η συζήτηση εξελίχθηκε σε θέματα γύρω από τον εμβολιασμό κι αναφέρθηκαν τα παρακάτω στοιχεία και δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, για τα ποσοστά εμβολιασμών ανέφερε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό είναι στο 65% ενώ συνολικά στον πληθυσμό είναι στο 56-57%.

Στις ηλικίες 15-17 είναι στο 25% ενώ στις ηλικίες 12-15 είναι γύρω στο 12-13%.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών δήλωσε: «Θέλουμε να πείσουμε τους γονείς, και εγώ είμαι πατέρας κόρης που σε 2 μήνες θα είναι 12 ετών και θα πάει να εμβολιαστεί,οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και εύλογα έχουν μία παραπάνω ανησυχία να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι όταν ένα παιδί μπορεί να νοσήσει σε αυτή την ηλικία, ακόμα και αν το περάσει χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες επιπλοκές από το να κάνει το εμβόλιο, καθώς οι όποιες παρενέργειες έχουν αναφερθεί είναι πολύ σπάνιες και απειρολάχιστες.» και πρόσθεσε:

«Οι παιδίατροι είναι αυτοί που ακούνε οι γονείς
. Και καλώ τους γονείς, ας μην ακούσουν τον υπουργό, να μην πειστούν από τον υπουργό. Να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους. Να ακούσουν τον παιδίατρό τους και ελπίζουμε ότι με μία τέτοια συζήτηση θα πειστεί ο γονέας ότι το καλό για το παιδί του, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για το ίδιο του το παιδί, είναι να εμβολιαστεί».

Για τα πλαστά πιστοποιητικά τα οποία έχουν «έρθει στο φως» ο υπουργός Υγείας είπε:

«Οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες. Η έκτασή τους, δηλαδή, δεν μας ανησυχεί, ωστόσο, τις ιχνηλατούμε τόσο σε επίπεδο τυχόν επίορκων υπαλλήλων, όσο και σε επίπεδο τυχόν ιατρών που έχουν μία «ύποπτη» συμπεριφορά. Γι’ αυτό το λόγο αυστηροποιήσαμε και το πλαίσιο. Εξετάζονται δικλείδες ασφάλειες από το Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Θεμιστοκλέους και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να οχυρώσουμε το σύστημα όσο το δυνατόν καλύτερα.»

Τέλος, όσον αφορά τις αναστολές και τους εμβολιασμούς υγειονομικών ανέφερε:

«Όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την υποχρεωτικότητα, το ποσοστό εμβολιασμού ήταν περίπου στο 80% συνολικά για το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 94% – 95%.Οι περιπτώσεις αναστολών είναι περίπου 5.500 στα νοσοκομεία συν 1.000 άτομα στις πρωτοβάθμιες δομές.»  και ότι:

«Αυτοί δεν είναι μόνο υγειονομικοί. Σε αυτούς τους αριθμούς συμπεριλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες, όπως τεχνικοί. Όσον αφορά μόνο τους υγειονομικούς, μιλάμε για 2.500 με 3.000 νοσηλευτές και για 500 – 600 ιατρούς που έχουν μπει σε αναστολή