“Επιβεβαιώνεται σήμερα γιατί έπρεπε να είχαμε κρατήσει πυρομαχικά”, τονίζουν με νόημα πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση από τον Χρήστο Σταϊκούρα μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δις για το Νοέμβριο και 2,3 δις ως το τέλος του έτους.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι “θα έχουμε τη δυνατότητα να το επαναλάβουμε και άλλες φορές ανάλογα πως θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση”, δείχνοντας έτσι ότι τα “πυρομαχικά” της κυβέρνησης για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, έχουν βάθος και πρέπει να αναμένονται τους επόμενους μήνες και νέα μέτρα στήριξης. “Αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα και να τα αξιοποιούμε κατά το βέλτιστο τρόπο μην γνωρίζοντας πόσο θα κρατήσει η κρίση”, υπογραμμίζουν.

Αναλυτικότερα, με βάση την επεξεργασία που έχει γίνει στην οδό Νίκης, η τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή θα ανέλθει αντί για 600 στα 900 εκατομμύρια ευρώ και η πέμπτη γύρω στα 750 εκατομμύρια. Η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας κοστολογείται στα 300 εκατομμύρια, η στήριξη των εργαζομένων που μπαίνουν σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας στα 500 και οι αναστολές καταβολής φόρων και λοιπές ρυθμίσεις περίπου 150 εκατ.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι στην τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, γιατί δεν θα έχει μπει ο Νοέμβριος ακόμα με το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης. Ο στόχος είναι δηλαδή οι πληττόμενοι από τα νέα μέτρα να πάρουν γρήγορα τα χρήματα που έχουν ανάγκη. Σημαντικό είναι ότι αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό και οι νέες επιχειρήσεις, όσες άνοιξαν δηλαδή από τον Μάρτιο κι έπειτα. Στο σχήμα της επιστρεπτέας μπαίνουν επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή.