Στη φιλοσοφία της κυβέρνησης και την επιλογή της χώρας να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των πολιτών κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της κρίσης του COVID 19 αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκος στη διάρκεια του Delphi Economic Forum που διεξάγεται διαδικτυακά.

Απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Τσίμα σχετικά με τις ασφαλιστικές δικλείδες για τα δεδομένα των πολιτών, ο Υπουργός απάντησε:

«Καταρχήν είναι πολύ καλό το ότι έχουμε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δικλείδες, η Ευρώπη είναι πάνω από όλα μία ρυθμιστική και νομοθετική υπερδύναμη, το GDPR είναι μία Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην Αμερική δεν υπάρχει GDPR όπως υπάρχει στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι δημιουργούμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δεδομένων και της πληροφορίας είναι το αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Κάποιες χώρες ακολούθησαν μία στρατηγική “Α” δηλαδή χρησιμοποίησαν τεχνολογία κυρίως σε σχέση με την ανίχνευση των κρουσμάτων, ενώ εμείς ακολουθήσαμε μία στρατηγική «Β». Πήραμε μία υφιστάμενη στρατηγική μας επιλογή, δηλαδή την απλούστευση και τη ψηφιοποίηση και τη χρησιμοποιήσαμε για την ενδυνάμωση του πολίτη και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Τα όποια δεδομένα χρησιμοποιήσαμε ήταν ανωνυμοποιημένα. Ακόμη και το 13033 που είχε αμιγή σχέση με τον κορωνοϊό, ήταν ένα εργαλείο του οποίου τα δεδομένα δεν βλέπαμε, τα πετάγαμε. Γιατί είμαστε σε αυτή τη φιλοσοφική γραμμή. Άρα νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μη βλέπει κανείς τη τεχνολογία ως αυτοσκοπό.

Οι δυνατότητές της είναι τεράστιες αλλά πρέπει εν τέλει πάντοτε να ενδυναμώνει τους πολίτες και να στεκόμαστε στο πώς έρχεται να συμβάλει στο υφιστάμενο αξιακό μας πλαίσιο. Νομίζω ότι αυτό το έχουμε κατοχυρώσει ως Ευρωπαίοι και νομίζω ότι τη προηγούμενη περίοδο αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κατοχυρώσουμε και ως Έλληνες».

Πάνω από 4.000 πιστοποιητικά σε 16 ώρες

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στον αριθμό ρεκόρ που κατέγραψε η ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικών που είναι από χθες στον αέρα, στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου, gov.gr.

Όπως δήλωσε από χθες το απόγευμα στις 19:00 η ώρα μέχρι και σήμερα το πρωί στς 11:00 εκδόθηκαν συνολικά 4.000 πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας, ενώ ακόμη ανέφερε πως σήμερα το μεσημέρι φτάσαμε στις 1.000 εκδόσεις την ώρα, ενώ νωρίτερα σημειώθηκε το peak με 75 πιστοποιητικά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Αριθμού των πολιτών εντός του καλοκαιριού, ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους υπόλοιπους αριθμούς σε βάθος χρόνου και τα ψηφία του θα είναι ο σημερινός ΑΦΜ.