Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε ότι σε σύντομα διάστημα μια σειρά συντάξεων θα εκδίδονται σε μία μέρα.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο Εργασίας και τον κ. Βρούτση, αλλά και τον ΕΦΚΑ. Βήμα-βήμα θα υπάρχουν κατηγορίες συντάξεων οι οποίες θα εκδίδονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάποιες και αυθημερόν. Το χρωστάμε αυτό στον κόσμο» ανέφερε.

Σχετικά με την πλατφόρμα «gov.gr», η οποία «τρέχει» δοκιμαστικά εδώ και κάποιες μέρες, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 90.000 υπεύθυνες δηλώσεις και 40.000 εξουσιοδοτήσεις.

Παράλληλα, μέχρι στιγμής 250.000 συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση.

«Γράφεσαι μια φορά και μετά λαμβάνει μήνυμα στο κινητό ή στο mail σου» εξήγηση, προσθέτοντας ότι έως τώρα έχουν σταλεί 400.00 συνταγές.

«Εάν μεταφράσουμε αυτές τις συνταγές σε επισκέψεις σε γιατρούς που δεν έγιναν, είναι μια σημαντική συνεισφορά, με βάση και την υγειονομική κρίση που διανύουμε» τόνισε, ενώ έθεσε ο στόχο του υπουργείου να χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση από το σύνολο του πληθυσμού.

Οι ψηφιακές διαδικασίες

Μιλώντας για την ψηφιοποίηση του κράτους, ο κ. Πιερρακάκης, επισήμανε ότι ο ίδιος και το επιτελείο του προσπαθούν να είναι οι διαδικασίες όσο πιο απλοποιημένες γίνεται.

«Όμως κάτι εύχρηστο για το 100% του πληθυσμού δεν γίνεται να υπάρξει. Για αυτό κάνουμε παράλληλες παρεμβάσεις. Χθες, ανακοινώσαμε ότι όποιος θέλει ένα χαρτί από το ΚΕΠ, το παραγγέλνει και του διανέμετε στο σπίτι. Αυτό αφορά όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, ηλικιωμένους και όχι μόνο» ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα διπλό σύστημα αλληλεπίδρασης κράτους πολιτών.

«Από τη μια, θα υπάρχει το ‘’gov’’ που θα ψηφιοποιήσει ότι είναι ψηφιοποιήσιμο. Και από την άλλη, πρέπει να έχουμε μόνο το ΚΕΠ. Αυτό να είναι το μόνο σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος».

Μάλιστα, ο υπουργός, αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απλοποιήθηκαν. Του πιστοποιητικού γέννησης αλλά και θανάτου.

«Χρειάζονταν πέντε γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης. Και 13 για την έκδοση πιστοποιητικού θανάτου. Δηλαδή το κράτος έλεγε σε κάποιον που έχας πρόφατα έναν οικείο του, να στηθεί σε 13 ουρές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θα το διορθώσουμε στο επόμενο διάστημα» τόνισε.

«Γεννιέται παρά τις τεράστιες δυσκολίες, μια νέα εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος. Και σε αυτό πρέπει να χτίσουμε» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.