Τι δήλωσε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, την εκκλησία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια

Στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και τοποθετήθηκε επί των ανεμβολίαστων, οι οποίοι εντός των επόμενων ημερών θα κληθούν να πληρώνουν οι ίδιοι τα rapid test εβδομαδιαίως.

Ο κ.Πέτσας υποστήριξε θερμά τη θέση της κυβέρνησης για τα rapid test λέγοντας πως «τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος για τις επιλογές μας. Όταν 8 – 9 μήνες προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, τα οποία έχουμε διαθέσει δωρεάν, κάποια στιγμή θα πρέπει να προστατεύσουμε και τα χρήματα των φορολογουμένων και να δώσουμε σαφές κίνητρο στους ανεμβολίαστους να το κάνουν» και συμπλήρωσε πως «Ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι περίπου 30.000 την ημέρα. Κανονικά θα περίμενα να είμαστε στα επίπεδα Ιουλίου, στα 60.000 την ημέρα. Μετά την επιστροφή από τις διακοπές περιμένουμε να ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολίων και των προγραμματισμένων ραντεβού, με όποιο εμβόλιο επιθυμεί κανείς».

«Ισχυρό κίνητρο να χάνει κανείς το εισόδημά του»

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην αναστολή εργασίας που θα ισχύει για τους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στις υγειονομικές μονάδες χωρίς αποζημίωση, λέγοντας «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο. Αυτό αποδείχθηκε από το άλμα που έγινε στα ποσοστά εμβολιασμούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων».

Σχετικά με την Εκκλησία υποστήριξε ότι «υπάρχουν ανακοινώσεις και για την Εκκλησία και την προσέλευση των πιστών στην γενική παλέτα των μέτρων στις χθεσινές ανακοινώσεις». Ο ίδιος επέμεινε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ήταν αρωγός. Η τελευταία ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τέλος Ιουλίου, ήταν καθοριστική για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα. «Αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες» διευκρίνισε, απαντώντας στο ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
Όπως είπε, «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι καλό για τον εαυτό τους και τους γύρω τους να εμβολιαστούν. Όταν τα ποσοστά εξακολουθούν να παραμένουν στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, όταν ένα εκατομμύριο πολίτες τον Αύγουστο προτίμησαν να κάνουν τις διακοπές τους και να μην εμβολιαστούν, πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα. Επειδή όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν αλλά και να νοσηλευθούν, τότε παίρνουμε μέτρα και επιτρέπουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα στους εμβολιασμένους, με λιγότερους περιορισμούς».

Για τα σχολεία και πανεπιστήμια

Ο ίδιος ανέφερε ότι «σε αυτή τη φάση κρίθηκε να προχωρήσουμε έτσι, με ένα αρκετά αυξημένο ποσοστό ελέγχων ώστε να μπορούμε να είμαστε περισσότερο ασφαλείς όταν θα επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες τα παιδιά μας. Από εκεί και πέρα η προέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που θα το δούμε».
Παράλληλα, τόνισε πως όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό, ενδέχεται να ενταχθούν στην υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
«Αυτό θα το δούμε το φθινόπωρο, όσο προχωράει η πορεία της πανδημίας. Έχει σημασία να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τα κίνητρα που δόθηκαν χθες είναι ικανοποιητικά για να έχουμε μια αύξηση από τα επίπεδα των 30.000 εμβολιασμών την ημέρα που είναι σήμερα. Πρέπει να χτίσουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο τείχος ανοσίας πριν να χειροτερεύσει ο καιρός».

Δείτε το σχετικό βίντεο