«Ηχηρή» απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για την πυροπροστασία

«Βέλη» κατά της «Δημοκρατίας» με αφορμή το σημερινό της άρθρο στο οποίο στοχοποιεί την κυβέρνηση για το σχέδιο της πυροπροστασίας
, υποστηρίζοντας ότι το θυμήθηκε καθυστερημένα, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι η εφημερίδα παραμένει «πιστή στη δημιουργία φθηνών εντυπώσεων αποκλειστικά και μόνο για μικροπολιτικούς σκοπούς».

«Η εφημερίδα επιμένει στην σκοπίμως παραπλανητική και αποσπασματική προσέγγιση των θεμάτων, αυτή τη φορά με επίκεντρο το ζήτημα της πυροπροστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο κ. Πέστας υπογραμμίζοντας ότι ο τίτλος του άρθρου ότι η Κυβέρνηση «θυμήθηκε νωρίς την πυροπροστασία» είναι ψέμα όπως επίσης και η αναφορά μέσα στο κείμενο ότι «κινήθηκε για ακόμη μία φορά κατόπιν εορτής».

Μάλιστα ο Στέλιος Πέστας παραθέτει στην ανακοίνωσή του το ποια είναι πραγματικά η αλήθεια, αναφέροντας το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση προέβη σε ανάλογες ενέργειες και επιστράτευσε πόρους για την πυροπροστασία.

Ποια είναι η αλήθεια


Ήδη στις 5 Μαΐου 2021, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών είχε προηγηθεί η διάθεση ποσού συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.Επίσης, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, στις 10 Μαΐου 2021, δόθηκε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, για αντίστοιχες δράσεις.

Επιπροσθέτως, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων -κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εσωτερικών- στις 24 Μαΐου 2021, εγκρίθηκαν επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης, που έχει συγκεντρωθεί σε δήμους της Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν από τη «Μήδεια».

Μάλιστα, οι παραπάνω ενέργειες χρηματοδότησης δράσεων πυροπροστασίας κοινοποιήθηκαν στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας με σχετική επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στις 25 Μαΐου 2021, προκειμένου να προβούν -άμεσα και συντονισμένα- στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης, όπως αυτές προσδιορίστηκαν στις αλλεπάλληλες τακτικές και έκτακτες ευρείες κυβερνητικές συσκέψεις στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Έτσι, κατέστη δυνατό να διατεθεί το ποσό των 2,84 εκατ. ευρώ για αντιπυρικές δράσεις σε 14 δήμους της περιφέρειας Αττικής, καθώς και στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και η οποία ανταποκρίνεται στη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης των εν λόγω περιοχών, στις 24 Μαΐου 2021.

«Είναι, επομένως, προφανές ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι ψευδές και ανυπόστατο. Η εμμονή στη διακίνηση προβοκατόρικων δημοσιευμάτων παραμένει ακατανόητη και η εμπάθεια βλάπτει ανεπανόρθωτα την αντικειμενικότητα της δημοσιογραφίας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και θα συνεχίσει να το πράττει, προχωρώντας σε οποιαδήποτε ενέργεια και έκτακτη χρηματοδότηση χρειαστεί», υπογράμμισε ο ίδιος.