«Δυστυχώς η κατάσταση που είδαμε χθες και ιδίως σήμερα στις τράπεζες δεν είναι αποδεκτή», τόνισε για τις ουρές στις τράπεζες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

«Οι περισσότεροι από τους συνανθρώπους μας που συνωστίζονται στις τράπεζες, θα μπορούσαν να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά από το σπίτι τους. Δεν ήταν απαραίτητο να πάνε στην ουρά», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.

Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι «για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες δώσαμε δεκαήμερη παράταση στην πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων». «Επομένως, δεν ήταν απαραίτητο να πάει κανείς σήμερα. Είναι πιο πολύ η συνήθεια και η διάθεση να πάει κανείς στην τράπεζα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε και με την καμπάνια ενημέρωσης την οποία συνεχίζουμε». «Στο μεταξύ, η ΕΛΑΣ θα προσπαθήσει να βάλει μια τάξη, να τηρούνται οι αποστάσεις στις τράπεζες, για να μη βάζει κανείς σε κίνδυνο τον διπλανό του. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», επισήμανε επιπρόσθετα.

Όσον αφορά τον έλεγχο στις μετακινήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κάνουμε έκκληση και αυτή δεν τηρείται, αμέσως μετά πάμε σε μια σύσφιξη των περιοριστικών μέτρων». «Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ανταποκρίνεται με θρησκευτική ευλάβεια -θα έλεγε κανείς- στις συστάσεις, τηρεί αυτά τα οποία έχουμε υποδείξει, συμπληρώνει το έντυπο και πηγαίνει μια φορά την ημέρα, στο σουπερμάρκετ, στο φαρμακείο, εάν χρειάζεται, ή σε κάποια άλλη από τις έξι δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται στο έντυπο», δήλωσε οκ. Πέτσας.

«Εξετάζουμε χρονικούς περιορισμούς σε κάθε έξοδο. Ήδη υπάρχει χρονικό όριο στο έντυπο. Δεν υπήρχε στο 13033», πρόσθεσε. «Αλλά, για παράδειγμα, αν κάποιος κάθε ώρα διαλέγει μια από τις διαφορετικές επιλογές εξόδου από το σπίτι του, τότε θα βγει έξι φορές την ημέρα. Δεν πρέπει λοιπόν, να γίνεται κατάχρηση», τόνισε. «Θα κοιτάξουμε ώστε να είναι εμφανής ο χρόνος και στο 13033 και θα δοθούν συστάσεις, ώστε κάποιος που θέλει να βγει από το σπίτι του, να βγει μια φορά την ημέρα», σημείωσε παράλληλα.

Επίσης ο κ. Πέστας ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε τον κόσμο να είναι συνεχώς κλεισμένος μέσα. Δεν θέλουμε κατάχρηση, όμως και συνωστισμό». «Ένα από τα ακραία φαινόμενα, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Αν υπάρξουν και άλλα θα αντιμετωπιστούν», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Για το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στο χωριό. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας». «Έχουμε ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας και ιδίως απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε», τόνισε.

«Έχουμε χρόνια μπροστά μας να γιορτάζουμε. Δεν θα είναι, όμως, κανένας χρόνος ο ίδιος, εάν λόγω της επιπολαιότητάς μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε. Επομένως, θα μείνουμε στο σπίτι και για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον κλασικό τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε την πίστη μας, υπάρχουν χρόνια μπροστά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «στην πρώτη Π.Ν.Π. που εκδόθηκε και στο πρώτο μήνυμα του πρωθυπουργού, ήταν ξεκάθαρο ότι και το ιδιωτικό σύστημα Υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας». «Αυτός ο σχεδιασμός φτάνει σε κάποια στιγμή -που ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ- ακόμη και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να συνδράμουν το Ε.Σ.Υ», δήλωσε.

Μέχρι τότε, όπως είπε «θα έχουμε διάφορα στάδια». «Ένα από τα στάδια της συνεργασίας ήταν στην αρχή να δώσουν εθελοντικά κάποιες πρόσθετες ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. με το κατώτατο ποσό, το οποίο έχει εγκριθεί, με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ), των 800 ευρώ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προχωρώντας στο σχεδιασμό να έρθουν όλες αυτές οι κλινικές υπό τη σκέπη του Ε.Σ.Υ., φτάσαμε στο ποσό των 1.600 ευρώ ανά Μ.Ε.Θ. Γιατί; Γιατί συμπεριλαμβάνεται πλέον και η αποζημίωση του προσωπικού, που δεν προβλεπόταν στα 800 ευρώ, ήταν μόνο για τον εξοπλισμό της Μ.Ε.Θ», διευκρίνισε.

Παράλληλα εξήγησε ότι «στα 1.600 ευρώ εντάσσεται και η αποζημίωση του προσωπικού που περιλαμβάνει έναν γιατρό και πέντε εξειδικευμένους νοσηλευτές». Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, σε Ευρώπη και Ελλάδα, το πλήρες κόστος μιας Μ.Ε.Θ. είναι πάνω από 2.000 ευρώ. «Άρα έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε το κόστος κάτω από το εύρος αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσαμε τη νοσηλεία και στις Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να μην πληρώσει από την τσέπη του κανείς από τους ασφαλισμένους, εφόσον χρειαστεί».

«Θυμίζω, επίσης, ότι τα περιστατικά κοροναϊού, πηγαίνουν στοχευμένα σε συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς. Όσα άλλα περιστατικά χρειάζονται Μ.Ε.Θ. κατευθύνονται στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ώστε να μην υπάρχει μίξη αυτών των περιστατικών και διασπορά του ιού», διευκρίνισε.

Για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για κατάθεση του 50% μισθού υπουργών και βουλευτών υπέρ κοροναϊού, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι πρόκειται «για μία συμβολική κίνηση του πρωθυπουργού, που δείχνει ότι όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση». «Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο ανταποκρινόμαστε όλοι σε εθελοντική βάση και δεν είναι ώρα πλειοδοσίας. Είναι ένα θέμα βαθιά ηθικό και συμβολικό», τόνισε ο ίδιος.

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο επίπεδα, το κοινοτικό επίπεδο και το εθνικό».
Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, στο κοινοτικό επίπεδο υπάρχουν τρία πράγματα: «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο συμμετέχει ισότιμα η Ελλάδα, την εξαίρεση των δαπανών υγείας, που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κοροναϊού από όποιους δημοσιονομικούς στόχους και τη ρήτρα γενικής διαφυγής ώστε να μην υπάρχουν καθόλου δημοσιονομικοί στόχοι φέτος».
«Άρα δεν υπάρχει, για το 2020, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π», ξεκαθάρισε.

Ακόμη ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «σε εθνικό επίπεδο ξεδιπλώσαμε μέτρα 6,8 δις ευρώ, 3,5% του Α.Ε.Π». «Χθες εντάχθηκε παρά πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας στο πλαίσιο στήριξης. Περίπου οκτώ στους δέκα μισθωτούς, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις, τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους», διευκρίνισε επιπρόσθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ταμειακά και μέσω της ενίσχυσης που δίνεται για κεφάλαιο κίνησης στις τράπεζες και μέσω της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μέσω της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ για να στηρίξουμε όσους πλήττονται», επισήμανε.

Για το δημόσιο τομέα, ο κ. Πέστας σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα πλάνο ενισχύσεων, το οποίο εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο και ενδεχομένως θα μπορεί να επεκταθεί και πέραν αυτού, τον Μάιο». «Σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση στις αποδοχές του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αν πάμε πέρα από αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας», εξήγησε.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Επομένως, αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση. Στον σχεδιασμό μας, όμως, δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση μισθού στο προσωπικό του δημόσιου τομέα τουλάχιστον στον ορίζοντα που έχουμε σχεδιάσει», πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι όσον αφορά τους ανέργους, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο φάσεις στο σχεδιασμό μας για τους ανέργους, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Βρούτσης».

«Σε πρώτη φάση ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά 36.500 άτομα από 18-67 ετών. Ακολουθούν προγράμματα, τα οποία ξεκινούν στις επόμενες εβδομάδες για άλλους 100.000 ανέργους. Μέσα σε αυτά τα προγράμματα, στις 136.500 θέσεις, θα μπορέσουν να ενταχθούν και πολλοί μακροχρόνια άνεργοι», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.