Ενημερωτικό βίντεο με οδηγίες κατασκευής προστατευτικής μάσκας θα αρχίσει να προβάλλεται από σήμερα Παρασκευή, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να φτιάξουν στο σπίτι τους με υφάσματα τα οποία διαθέτουν..

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας κατέστη υποχρεωτική επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη δημόσια υγεία.

«Υποχρεωτική είναι η χρήση της όταν είμαστε με κόσμο, είναι υποχρεωτική στο κομμωτήριο που είναι οι πελάτες δίπλα δίπλα, είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν λόγω του υωηλού κόστους των μασκών που κυκλοφορούν ο κ. Πέτσας είπε πως πλέον έχουν μπει στην παραγωγή και ελληνικές επιχειρήσεις, κατασκευάζοντας 300.000 κομμάτια την ημέρα και πως το κόστος δεν θα είναι υψηλό.

«Το ίδιο είχε γίνει και πριν από ενάμιση μήνα με τα αντισηπτικά. Δώσαμε στην αγορά και τους επιχειρηματίες την ευκαιρία και την άδραξαν. Έφτιαξαν αντισηπτικά, τώρα φτιάχνουν 300.000 μάσκες ημερησίως. Το κόστος θα είναι χαμηλό για την ελληνική οικογένεια, υπάρχουν και οι αυτοσχέδιες που θα δείξουμε στον κόσμο πώς να τις φτιάχνουν», επεσήμανε.

Πού θα είναι υποχρεωτική – Βαρύ το πρόστιμο

Αντιμέτωποι με πρότιμο 150 ευρώ θα βρίσκονται όσοι δεν φορούν προστατευτική μάσκα από τις 4 Μαΐου.

Η χρήση της θα είναι υποχρεωτική από εργαζόμενους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και άλλες επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων προϋποθέτει σωματική επαφή.

Ακόμη, μάσκα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Αυστηρή σύσταση προβλέπεται για τη χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πολίτες.

Επιπλέον αυστηρή σύσταση υπάρχει για τη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ελεγκτές θα έχουν επιφορτιστεί για την εφαρμογή του μέτρου.

Επίσης, καλούνται όλοι οι πολίτες τρίτης ηλικίας να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι, αν και υπάρχει ισχυρή σύσταση για εκείνους να συνεχίσουν να μένουν σπίτι.

Πόσο κοστίζουν οι μάσκες μίας χρήσης και πόσο οι υφασμάτινες

Στο εμπόριο οι τιμές των χειρουργικών μασκών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία κόστιζαν μόλις 30 λεπτά!

Οι υφασμάτινες κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4-6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς, το κόστος ανέρχεται στα 8-12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα.

Τα φαρμακεία είναι προμηθευμένα με επάρκεια σε ποσότητες μασκών οι οποίες μπορούν να καλύψουν και τη ζήτηση των επόμενων ημερών που όσοι δεν έχουν μάσκες, θα τρέξουν να βρουν.

Τους λόγους στους οποίους οφείλεται η αλλαγή στάσης των Αρχών έναντι της χρήσης μάσκας εξήγησε ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι οφείλεται στην αλλαγή των δεδομένων, στις νέες οδηγίες του ΠΟΥ αλλά και στις νέες συνθήκες.

«Άλλα μέτρα λαμβάνονται όταν η κοινωνία είναι κλειστή, υπάρχουν απαγορεύσεις, και άλλα μέτρα όταν η κοινωνία επανέρχεται σιγά σιγά σε κανονικότητα», είπε εννοώντας ότι η καραντίνα αποδείχτηκε αποτελεσματική χωρίς να χρειάζεται να προστεθεί ένα επιπλέον μέτρο όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Τώρα που αίρονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και θα αρχίσουν οι πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να πηγαίνουν στα καταστήματα, χρειάζεται άλλου είδους μέτρα. Και γι’ αυτό υπάρχει ισχυρή σύσταση και ορισμένες φορές- οπως στα ΜΜΜ- υποχρέωση για τη μάσκα», είπε.