«Παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται και θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής. Αν χρειαστεί η Αττική να μπει στο ”κόκκινο”, θα εξεταστεί ποιοί κανόνες θα εφαρμοστούν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής.

Η κ. Πελώνη τόνισε, ωστόσο, ότι «η Αττική, λόγω μεγέθους, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη συμφόρηση», ενώ συμπλήρωσε πως προέχει πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αναζητείται όπως πάντα η ισορροπία με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αξιολογούνται κάθε εβδομάδα τα στοιχεία και η επιτροπή εισηγείται. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, όπου τα κρούσματα περιορίζονται ανοίγουμε δραστηριότητες και όπου υπάρχει ανησυχία για αύξηση τις περιορίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά δε για τα σχολεία, είπε ότι υπάρχει θετική εισήγηση της Επιτροπής από την περασμένη Παρασκευή για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, «αλλά αν το κρίνει η Επιτροπή, ίσως υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές».

Σχετικά με τον εμβολιασμό, η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το σχέδιο στη χώρα μας εξελίσσεται ομαλά και ότι η Ελλάδα υιοθέτησε από την αρχή μια πιο συντηρητική τακτική, εξασφαλίζοντας για κάθε έναν που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση.

«Κάποιες χώρες έτρεξαν, αλλά δεν είναι συναγωνισμός για τα νούμερα αυτός», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχουμε ένα μέσο όρο 17.000 εμβολιασμών ημερησίως και συνολικά, έως αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει 238.345 εμβολιασμοί. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι ο στόχος των 200.000 ως τα τέλη Ιανουαρίου επετεύχθη και αυτό που προέχει πλέον είναι να υπάρξει ένα ικανό τείχος ανοσίας το καλοκαίρι σε όλες τις χώρες της ΕΕ», διευκρίνισε η ίδια.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση με τις παραδόσεις θα ομαλοποιηθεί μετά τον Απρίλιο, καθώς η διαμάχη και σε επίπεδο ΕΕ για τις καθυστερήσεις αφορά αυτή τη στιγμή τα συμβόλαια του α’ τριμήνου.

Ερωτηθείσα, τέλος, για το άρθρο Τσίπρα στο Politico, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «η πρόταση για την αγορά της πατέντας του εμβολίου κατατέθηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο σε κοινό άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ηλία Μόσιαλο στη FAZ και την είχε επαναλάβει ο πρωθυπουργός το Μάιο».

«Θυμίζω ότι ήταν μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και αργότερα ότι η κυβέρνηση κάνει εμπόριο ελπίδας», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αυτή είναι εκτός θέματος αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση, όπως προκύπτει από την απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον κ. Μητσοτάκη και άλλους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες αφορά  το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών έγκρισης και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης, το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27 την περασμένη Πέμπτη», υπογράμμισε η . Πελώνη.

«Η Ε.Ε επιφυλάσσεται ν’ ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την τήρηση των συμφωνιών, σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των δόσεων και αυτό προέχει για να μην εκτροχιαστούν τα προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Φανταστείτε η ΕΕ να μην είχε κάνει τη συμφωνία με τις εταιρείες και κάθε χώρα να πάλευε μόνη της», κατέληξε η κυρία Πελώνη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη χθεσινή εισήγηση της υποεπιτροπής η Αττική να μπει στο «κόκκινο», η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα. Αναμένουμε την τελική εισήγηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πηγαίνουμε βήμα –βήμα κάθε εβδομάδα, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο όπου τα κρούσματα περιορίζονται ανοίγουμε δραστηριότητες, όπου υπάρχει ανησυχία αναζωπύρωσης περιορίζουμε, περιοριζόμαστε. Υπάρχει ένας προβληματισμός για την Αττική εκδηλώνεται και από τους ειδικούς κα από μέλη της επιτροπής περιμένουμε ωστόσο την εισήγηση της επιτροπής. Αν χρειαστεί να μπει η Αττική στο κόκκινο θα εξεταστεί ποιοι κανόνες θα είναι αυτοί που θα εφαρμοστούν».

Ερωτηθείσα αν θα παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο, η κ. Πελώνη απάντησε: «Πρώτα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας ωστόσο αναζητείται μια χρυσή τομή, μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο. Αναμένουμε την εισήγηση. Η Αττική και λόγω μεγέθους και κλίμακας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ενδεχομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα που θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε μια λογική περιορισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν και χειρότερη συμφόρηση».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από τις 6 το απόγευμα στην Αττική, ανέφερε: «Θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερη συμφόρηση. Περιμένουμε να δούμε ποιους κανόνες και τι εισηγήσεις θα μας κάνει η επιτροπή. Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, ενδεχομένως και να δράσουμε προληπτικά λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά και αν δείτε τους χάρτες του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που έχουν ακόμα περιοχές που είναι στο πολύ χαμηλό όριο και πηγαίνουν πολύ καλά».

Για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, επισήμανε: «Υπάρχει σχετική εισήγηση της επιτροπής την περασμένη Παρασκευή. Αν κρίνει η επιτροπή ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές θα υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές».

Αναφορικά με την συζήτηση για την αγορά της πατέντας των εμβολίων, διευκρίνισε: «Η συζήτηση για την αγορά της πατέντας για να αποτελέσει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό ήταν μια πρόταση που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο σε κοινό άρθρο του πρωθυπουργού με τον Η. Μόσιαλο. Το είχε επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης και το Μάιο στην παγκόσμια σύνοδο για το εμβόλιο. Για να μην ξεχνιόμαστε σας θυμίζω ότι ήταν μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και αργότερα ότι η κυβέρνηση κάνε εμπόριο ελπίδας. Και για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα επειδή διάβασα και άκουσα το ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για πρόταση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ένα ψήφισμα τάχτηκε υπέρ μιας διακήρυξης του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ ότι ένα εμβόλιο για τον covid πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Προστέθηκε σε αυτό μια φράση του κ.Κατρούγκαλου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι περιορισμοί».

«Η συζήτηση και η μάχη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βλέπετε ότι γίνεται όλο και πιο έντονη… Η ΕΕ επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα, αυτό υπονόησε χθες ο κ. Μισέλ, υπάρχουν κανόνες διαφάνειας για τις εξαγωγές νομίζω ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι προφανώς να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις εταιρείες και τα χρονοδιαγράμματα. Βλέπουμε όλοι αυτή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει , φανταστείτε να μην είχε κάνει αυτά τα συμβόλαια η ΕΕ και να πάλευε κάθε χώρα μόνη της για να εξασφαλίσει τα εμβόλια. Ελπίζουμε ότι η πίεση θα αποδώσει…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, σημείωσε: « Όλα εξελίσσονται ομαλά. Η Ελλάδα υιοθέτησε από την αρχή μια τακτική πιο συντηρητική δηλαδή στηρίχτηκε στο να εξασφαλίσει για κάθε συμπολίτη μας που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση. Είμαστε πλέον σε φάση που ανοίγουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, έχουμε 17 χιλιάδες κατά μέσο όρο εμβολισμούς ημερησίως. Είμαστε στις 238.345 εμβολιασμούς το αναφέρω αυτό γιατί είχε τεθεί ο στόχος των 200 χιλιάδων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, υπερέβημεν το στόχο και αυτό είναι πολύ θετικό και συνεχίζουμε. …Όλη αυτή η υπόθεση και διαμάχη που γίνεται τώρα αφορά τα παραδόσεις και τα συμβόλαια του πρώτου τριμήνου, από τον Απρίλιο και μετά πιστεύω ότι θα είναι άλλη η κατάσταση, αναμένονται περισσότερα εμβόλια και φυσικά και άλλες εταιρείες και με πιο εύκολα διαχειρήσιμα εμβόλια».

Αναφορικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή ήταν μια εισήγηση της επιτροπής να υπάρχει ένα οριζόντιο πλαίσιο με κανόνες και τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων ακριβώς για να υπάρξει ένα ισόρροπο μείγμα και μια αναλογικότητα. Η κοινωνία δίνει μια σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα, ο καθένας από τη θέση του, ο καθένας από τη δουλειά του και θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογικότητα και ένα ισόρροπό μείγμα ως προς το κόστος. Κάποιοι μπορεί να ήθελαν όξυνση, κάποιοι μπορεί να ήθελαν καταναγκασμό, μέτρα καταστολής αυτό είδατε πως δεν συνέβη. Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, βλέπετε τις εικόνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από αντιδράσεις στα lockdown και τα μέτρα γιατί είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση σε όλους τους ευρωπαίους αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του γιατί το μέτρο αυτό ετέθη καθαρά για λόγους προστασίας δημόσιας υγείας και σεβόμενο πλήρως το δικαίωμα του συνέρχεσθε».

Αναφορικά με την αγωγή του κ. Τσίπρα στους δημοσιογράφους Κουρτάκη και Παπαχρήστο, τόνισε: «Προφανώς καθένας έχει το δικαίωμα να ζητήσει επανόρθωση για κάτι που θεωρεί ότι τον θίγει όχι όμως την οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων για κάτι που έγραψαν».