Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη
, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανοίγοντας τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι δυο τους συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021.Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν τελικά δικαιώνεται ο Αλέξης Τσίπρας όταν μιλούσε για «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca, η κα. Πελώνη υπογράμμισε:

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε αυτή τη φρασεολογία προσβλητική για τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, των οποίων τις αποφάσεις και τις συστάσεις ακολουθεί η κυβέρνηση εξ’ αρχής. Προσβλητική για όλους τους πολίτες που εμβολιάστηκαν. Προσβλητική για όλους τους πολίτες που έδωσαν τη μάχη και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας».

Η κα. Πελώνη σημείωσε ακόμη: «Θα ήθελα να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα, να θυμόμαστε πού ήμασταν πέρυσι, πού ήμασταν δύο μήνες πριν και ότι αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα είναι μια κατάκτηση όλων μας. Είναι μια κατάκτηση όσων έσωσαν τη μάχη και όλων των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο που ασκήθηκε σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca και αν με αυτή την κίνηση διακινδυνέψει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, η κα. Πελώνη επικαλέστηκε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση της σύστασης, επαναλαμβάνοντας πως όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση θα πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο σκεύασμα και στη δεύτερη δόση. «Συνηγορούν προς αυτό όλα τα επιστημονικά δεδομένα», ανέφερε.

Επίσης, επικαλέστηκε στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου, όπως είπε, εμφανίζονται 1,3 περιστατικά πιθανής παρενέργειας στη δεύτερη δόση σε 1 εκατ. εμβολιασμούς.

Παράλληλα ανέφερε πως 20 ευρωπαϊκές χώρες συστήνουν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο στη δεύτερη δόση καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι μπορεί να πετύχει κανείς ανοσία με εναλλαγή εμβολίων πρώτης και δεύτερης δόσης.

Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόταση της Επιτροπής Βιοηθικής. Η κα. Πελώνη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την πρόταση και θα λάβει τις αποφάσεις της «με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία».

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση της κ. Πελώνη:

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021.

Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε..

Προσβλέπουμε σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.

Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης -ιδίως μάλιστα στην πανδημία και την κλιματική αλλαγή– και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις περίπλοκες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον». Επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που επιτρέπει την άρση των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.

Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

Αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να βελτιώνεται. Ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται λόγω κοροναϊού, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κοροναϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Γίνεται έτσι προφανές πως για την προστασία της ζωής μας, για να διατηρήσουμε την ύφεση αυτή, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έξαρση και για να πετύχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Έχουν γίνει ήδη περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 4.274.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000.

Από αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 18 έως 24 ετών και με το βήμα αυτό σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Για το νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας

Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας. Γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

-Μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία:

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-Άδεια πατρότητας 14 ημερών.
-Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.
-Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
-Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
-Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.
-Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
-Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
-Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
-Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

-Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι διατάξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στη εργασία. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και να συντρέχει τις δημόσιες Αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.

-Μείζονος σημασίας είναι και οι μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.

Προβλέπεται για το σκοπό αυτό -και άρχισε ήδη να προετοιμάζεται- η δημιουργία και εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην περίπτωση τηλεργασίας.

-Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που βάζουν τέλος σε άδικες διακρίσεις για τους εργαζόμενους, ανάμεσα στις οποίες: Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξισωσή της με εκείνη των υπαλλήλων. Τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier. Και η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

-Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους πολίτες.

-Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.

Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.

Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας.

Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές.

Την Πέμπτη, στις 9 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη συνέχεια θα μετάσχουν από κοινού σε διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά.

Δείτε την ενημέρωση: