«Η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις που εκτελούσαν έργα στα χαρτιά, για πρώτη φορά υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ»

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Καλογερόπουλο, μίλησε για την πορεία του έργου στο Φαληρικό όρμο, αλλά και την διαδικασία αποκατάστασης του προβλήματος που προκλήθηκε την Πέμπτη στην παλιά παραλιακή εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως ενημερώθηκε κατά την επίσκεψή του στο σημείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το αντιπλημμυρικό έργο στο δυτικό κανάλι, κατασκευάζεται στο πλαίσιο των έργων της Α΄Φάσης του Φαληρικού Όρμου, παρέλαβε όλα τα όμβρια από την περιοχή του δήμου Μοσχάτου Ταύρου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο ανατολικό τμήμα του εκτελούμενου έργου και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι τέτοιου είδους προβλήματα «Θα εκλείψουν οριστικά σε περίπου 3 μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. Με το έργο αυτό κατασκευάζονται υπερσύγχρονοι συλλεκτήρες απορροής και αποστραγγιστικό σύστημα, το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου».

Επίσης, αναφέρεται ότι: «Το πρόβλημα προέκυψε από υπερχείλιση στην περιοχή που έχουν γίνει οι νέες γραμμές του τραμ», λόγω του πολύ υψηλού όγκου των νερών που κατέβασε ο Ιλισός, παρότι υπάρχει αντλιοστάσιο το οποίο λειτουργεί μέχρι και τώρα, όπως υπάρχει και στην Εθνάρχου Μακαρίου.

Αν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα έργα,τονίζεται, ώστε να λειτουργήσουν ανασταλτικά, ως λεκάνη ανάσχεσης, πολύ μεγαλύτερος όγκος νερού θα είχε υπερχειλίσει στο χώρο.

«Με την ολοκλήρωση εντός του προσεχούς τριμήνου και μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και του ανατολικού τμήματος του αντιπλημμυρικού έργου, όλα αυτά τα προβλήματα θα εξαλειφθούν».

Ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στην αποκατάσταση του προβλήματος, έδωσε σαφείς οδηγίες προκειμένου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να έχει απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος του νερού που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια ενισχυμένα με επιπλέον αντλίες που έχουν στείλει η Περιφέρεια, ο ανάδοχος, η ΕΥΔΑΠ και η πυροσβεστική, προκειμένου να απομακρυνθούν τα νερά από το χαμηλό τμήμα της εισόδου.

Σχετικά με το έργο ο περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία του για την οριστική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και των όμορων δήμων με την ολοκλήρωσή του στο τέλος του επόμενου τριμήνου, συμπληρώνοντας:

«Για πρώτη φορά εκτελείται από την Περιφέρεια ένα ευρύ πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων καθαρισμοί ρεμάτων με προϋπολογισμό πάνω από 13 εκ. ευρώ και καθαρισμοί φρεατίων με προϋπολογισμό πάνω από 24 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις που εκτελούσαν έργα στα χαρτιά, για πρώτη φορά υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Τέλος, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του επικεφαλής του συνδυασμού της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» τόνισε: «Αυτά που λέει ο κ. Μπελαβίλας δεν ισχύουν! Δεν έχει καμία απολύτως σχέση ο Κηφισός με το έργο που εκτελούμε και σε καμία περίπτωση δεν έφραξαν με μπάζα οι εκροές. Ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε προχωρήσει μια σειρά από έργα, το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο με απρόβλεπτες συνέπειες».