Πότε αναμένεται να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Η ημερομηνία ορόσημο

Ο κόσμος εξακολουθεί να ρωτά «τι θα γίνει με το Πάσχα». Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν πρόωρο να ανακοινωθεί μία συγκεκριμένη απόφαση από τώρα, στο τραπέζι ωστόσο βρίσκονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό που προβλέπει μετακίνηση στο εξοχικό με συγκεκριμένους κανόνες.

Πάσχα στο χωριό ή στο μπαλκόνι;

Θα είναι το φετινό Πάσχα, το δεύτερο κατά σειρά στην πόλη με αυστηρά μέτρα… ή τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας επιτρέψουν να βγούμε εκτός νομού;Κυβέρνηση και ειδικοί συμφωνούν, κάθε απάντηση είναι πρόωρη. «Οι αποφάσεις θα παρθούν αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Στο μικροσκόπιο δεν θα μπει μόνο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων, ενώ η μερομηνία ορόσημο είναι η 20η Απριλίου.

Κουρασμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και ελπίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να καλυτερεύσουν ώστε να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Κάποιοι ειδικοί αναμένουν ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων και θεωρούν σχεδόν αδύνατον να μας επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να κάνουμε Πάσχα στο χωριό. «Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες ελπίζουμε να πάμε έστω στα εξοχικά μας. Το πρόβλημα είναι αν από κόκκινες περιοχές επισκεφτούν πράσινες θα γίνουν τα περσινά».

Άλλοι.. είναι πιο αισιόδοξοι, με την προϋπόθεση.. να πάμε από το σπίτι στο εξοχικό επιδεικνύοντας όμως το Ε9, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και συνωστισμό… και αποφεύγοντας τις πράσινες περιοχες Με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας να είναι τρομακτική Αίνιγμα παραμένει το Πάσχα στο χωριό. Όπως όλα δείχνουν οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.

Τι είπε ο πρωθυπουργός
Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις και ενδεχόμενη χαλάρωση των μετακινήσεων θα γίνει αφότου δοθεί το «πράσινο φως» των ειδικών.

«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο STAR.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα, επαναλαμβάνοντας ότι σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση πάνε για μετά τις γιορτές.

Σχέδιο αποσυμπίεσης με ελευθερία μετακίνησης το Πάσχα επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση σκέφτονται ότι εφοσόν το φετινό Πάσχα δεν θα είναι όπως το περυσινό, υπάρχει σχεδιασμός με άξονες τον εμβολιασμό και τα self test. Το σχέδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το Πάσχα με lockdown στην πόλη δεν θα τηρηθεί και έτσι καταρτίζει ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στο χωριό.

Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:

Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.

Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.

Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.

Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.