Για «εργαλοποίηση» της γραπτής ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα κατηγορεί το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, «στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να αποκτήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα μέσω fake news».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Παρατηρητηρίου», «απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και κραδαίνοντας τη συγκεκριμένη ανακοίνωση τον ρωτούσε: “Τι λέει η απόφαση του Eurogroup; Λέει ότι δεσμεύεστε για πλεόνασμα το 2021! Το υπογράψατε αυτό; Το δεχτήκατε; Να σας το διαβάσω: “The updated forecast of the European institutions expects the primary balance to turn to a deficit in 2020, before returning to a surplus in 2021”. Όταν ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας προσπάθησαν να τον προστατεύσουν διακόπτοντας τον και προτρέποντάς τον να διαβάσει και την επόμενη πρόταση της ίδιας ανακοίνωσης, απάντησε: «Τι λέτε; Για το statement του Eurogroup στις 16 Μαρτίου λέει μόνο η πρόταση». Και συνέχισε ανεβάζοντας τους τόνους με το γνωστό θεατρικό του ύφος: «Αυτό λέει! Διαβάστε το κ. Σταϊκούρα!».

«Όπως του απάντησε στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός, αναρωτώμενος αν τον εκθέτουν οι συνεργάτες του ή εν γνώσει του ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, η πρόταση την οποία διάβαζε, λέει ότι οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε σε πλεόνασμα το 2021. Ενώ η αμέσως επόμενη πρόταση, που δεν διάβασε, επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι δεν υπάρχει καμία σχετική δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά αντίθετα ότι υπάρχει δέσμευση του Eurogroup ώστε αναλόγως των επιπτώσεων του κορωνοϊού να μην ισχύσουν οι συγκεκριμένοι κανόνες για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε σήμερα το εθνικό κοινοβούλιο για να παραδώσει ταχύρυθμα μαθήματα fake news μέσω τηλεκπαίδευσης!» συνεχίζει το «Παρατηρητήριο» και παραθέτει την επίμαχη ανακοίνωση του Eurogroup.

eurog