Τι δήλωσε για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, την πανδημία αλλά και τις «έξυπνες» πόλεις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, κος Δημήτρης Παπαστεργίου
, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «Είχαμε να βρεθούμε τρία χρόνια λόγω εκλογών στην αυτοδιοικηση, εκλογών στην ΚΕΔΕ και μετά βέβαια ήρθε ο covid και τα τελείωσε όλα. Τρία χρόνια μετά και πάλι από κοντά με συνθήκες ιδιάζουσες, με κακοκαιρία σήμερα και αυτό εμπόδισε κάποιους συναδέλφους να ανέβουνε αλλά είμαστε αρκετοί, θα είμαστε πάνω από 500 άτομα».

Για το ποσοστό των εμβολιασμένων δημάρχων ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «Είναι στο 99%, είχαμε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι ήταν μόνο τρεις οι συνάδελφοι που δεν είχαν εμβολιαστεί και νομίζω ότι εμβολιάστηκαν και αυτοί».

Ερωτηθείς ποιος τίτλος θα έμπαινε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο ίδιος υποστήριξε ότι «Ο τίτλος είναι ο προφανής, την ώρα που βλέπουμε ότι ο κόσμος αλλάζει δεν μπορεί εμείς να μείνουμε στάσιμοι, πρέπει να αλλάξει και η αυτοδιοίκηση. Και για να αλλάξει η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πιαστούμε από τα βασικά. Να υπάρχουν αρμοδιότητες, να βάλουμε χρονοδιαγράμματα. Όλη αυτή η ιστορία που ταλαιπωρεί εμάς και τους δημότες μας με αρμοδιότητες σε εμάς, περιφέρειες, και τις αποκεντρωμένες πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να καθίσουμε να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες, αν πρέπει να υπάρχουν αυτές ως αρμοδιότητες κοινές, να ξεκαθαρίσουμε και να πετάξουμε περίπου τις μισές. Πρέπει να συντονιστούμε και να δούμε ότι μπορούμε μέχρι το Δεκέμβριο να κάνουμε αυτό και το Φλεβάρη να κάνουμε εκείνο».

Ψηφιακή εποχή

Ερωτηθείς αν μπορεί η ψηφιακή εποχή να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε ότι «Η πανδημία αυτό μας έδειξε. Οι «έξυπνες» πόλεις είναι πόλεις οι οποίες σκέφτονται τους δημότες, κάνουν τη ζωή τους ασφαλέστερη και ευκολότερη. Απόφαση χρειάζεται και πολιτική τόλμη». Και συμπλήρωσε πως δεν χρειάζονται πολλά χρήματα.

«Έξυπνες» πόλεις

Ερωτηθείς πόσες «έξυπνες» πόλεις έχει η Ελλάδα, ο ίδιος είπε πως «Όσο ταλαιπωρούμε ακόμα τους δημότες μας, τους φέρνουμε στο δημαρχείο κάθονται στην ουρά του ΚΕΠ και του Ληξιαρχείου δεν θεωρώ ότι είμαστε «έξυπνοι». Θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Προσπαθούμε να μάθουμε να γίνουμε «έξυπνοι» αλλά έχουμε δρόμο ακόμα. Θα ήταν προσβολή για τον κοινό νου να πούμε ότι την ώρα αυτή οι πόλεις μας είναι «έξυπνες». Κάνουμε πολλά πράγματα, κάνουμε δοκιμές, τρέχουμε πιλοτικά, αρχίζουμε και μεγαλώνουμε πιλοτικά και κάνουμε οριζόντιες εφαρμογές αλλά έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει επιστροφή νέων από τα αστικά κέντρα, ο κ.Παπαστεργίου απάντησε ότι «Όχι όσοι θα ήθελα να επιστρέψουν γιατί ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τόσες πολλές δουλειές αλλά ο νέος ορίζοντας των αυτοκινητοδρόμων, ο Ε65 που πλέον προχωράει φέρνει τα Τρίκαλα πιο κοντά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και πλέον πολλές εταιρείες έρχονται και συζητάνε, ψάχνονται για logistic center, για data center για διάφορα νέα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που θα δώσουν διέξοδο και στο πρόβλημα της ανεργίας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη