Τη δική του οπτική σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μοιράζεται ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στα περιοδικά “The Tablet” και “Commonwealth”. Όπως σημειώνει ο Ποντίφικας πρόκειται για τις απαντήσεις της φύσης την άγνοια των ανθρώπων για την τρέχουσα οικολογική κρίση.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που αναμένεται να τελέσει την πασχαλινή λειτουργία την Κυριακή, στην άδεια πλατεία του Βατικανού που μόλις πριν από έναν χρόνο έσφυζε από ζωή με την παρουσία χιλιάδων πιστών, είπε ότι η πανδημία προσέφερε μία ευκαιρία να επιβραδυνθεί ο ρυθμός παραγωγής και κατανάλωσης και να μάθουμε να καταλαβαίνουμε τον φυσικό κόσμο. “Δεν ανταποκριθήκαμε σε καταστροφές. Ποιος μιλάει τώρα για τις φωτιές στην Αυστραλία ή θυμάται ότι 18 μήνες πριν ένα πλοίο μπορούσε να διασχίσει τον Βόρειο Πόλο καθώς οι πάγοι είχαν λιώσει. Ποιος μιλάει τώρα για τις πλημμύρες;” αναρωτήθηκε ο Πάπας και συνέχισε: “Δεν ξέρω αν αυτά είναι η εκδίκηση της φύσης αλλά σίγουρα είναι η απάντησή της”.

Ο 83χρονος Πάπας έχει κατεστραμμένο πνεύμονα από μία μόλυνση που είχε υποστεί στα 20 του χρόνια. Υπεβλήθη δύο φορές σε τεστ κορονοϊού που βγήκε αρνητικό. Διατηρεί τις αποστάσεις του με όσους μπορεί να φέρουν τον ιό, του φέρνουν τα γεύματά του σε ιδιαίτερα διαμερίσματα και χρησιμοποιεί αντισηπτικό για τα χέρια του πριν και μετά τις συναντήσεις του με καλεσμένους, είπε το Βατικανό.

Ο Ποντίφικας είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι αναρρώνει από βρογχίτιδα και προσεύχεται ακόμη περισσότερο από την παπική οικία στο Βατικανό αυτήν την περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας. Αποκάλυψε ότι κάθε Τρίτη εξομολογείται και ζητεί συγχώρεση για τον δικό του εγωισμό ενώ άσκησε κριτική για τον τρόπο που αντέδρασαν ηγεσίες στη διαχείριση της πανδημίας, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες άστεγων που φιλοξενούνται σε χώρο πάρκινγκ και όχι σε ξενοδοχεία στο Λας Βέγκας.

“Αυτή είναι η στιγμή να δούμε τους φτωχούς” είπε προσθέτοντας ότι η κοινωνία συχνά μεταχειρίζεται όσους έχουν ανάγκη ως “αδέσποτα ζώα”. Ο Πάπας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την άνοδο της δημοφιλίας λαϊκιστών πολιτικών, που είπε ότι απευθύνουν ομιλίες οι οποίες προσομοιάζουν σε εκείνες του Χίτλερ το 1933, αλλά και άλλων που επικεντρώνονται μόνο στην οικονομία. Σημείωσε ότι ανησυχεί από την υποκρισία συγκεκριμένων πολιτικών που από τη μια λένε ότι διαχειρίζονται την κρίση, ή το πρόβλημα της πείνας, αλλά από την άλλη κατασκευάζουν όπλα. Παράλληλα, ενθάρρυνε όσους βρίσκονται σε καραντίνα να βρουν δημιουργικές διεξόδους στο σπίτι τους. “Προσέχετε τον εαυτό σας για το μέλλον που έρχεται”.
Πηγή: CNN, Πηγή φωτό: EPA

Πηγή: parapolitika.gr