Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είναι το πρώτο στον κόσμο που ανακοίνωσε επισήμως την… προσαρμογή του στα δεδομένα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, γνωστοποιώντας ότι οι διαλέξεις από τους λέκτορες θα διεξάγονται σε online μάθημα και όχι στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το Κέιμπριτζ προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι «οι αποστάσεις ασφαλείας» θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, ίσως ακόμα και μετά την εύρεση ενός εμβολίου.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι οι διαλέξεις θα συνεχιστούν μέσω διαδικτύου μέχρι το καλοκαίρι του 2021, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο για δια ζώσης διαδισκαλία, μόνο αν πρόκειται για ολιγομελή τμήματα και εφόσον τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και βέβαια οι αποστάσεις ανάμεσα στους φοιτητές.

Ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Το πανεπιστήμιο προσαρμόζεται συνεχώς στις αλλαγές, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Δεδομένου ότι είναι πιθανό να εξακολουθήσει να απαιτείται κοινωνική απομάκρυνση, το πανεπιστήμιο αποφάσισε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Οι διαλέξεις θα συνεχίσουν να διατίθενται διαδικτυακά και μπορεί να είναι δυνατή η φιλοξενία μικρότερων ομάδων διδασκαλίας αυτοπροσώπως, αρκεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης. Αυτή η απόφαση ελήφθη τώρα για τη διευκόλυνση του προγραμματισμού, αλλά όπως πάντα, θα αναθεωρηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις επίσημες συμβουλές για τον κορωνοϊό».

Όλη η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο διεξάγεται online από τον Μάρτιο, ενώ οι εξετάσεις διεξάγονται σχεδόν κανονικά.

Το Γραφείο Φοιτητών (OfS), ο ρυθμιστής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρότρυνε τα πανεπιστήμια να μην υπόσχονται στους φοιτητές ότι όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό το φθινόπωρο.

Απευθυνόμενος σε μια επιτροπή επιλογής εικονικής εκπαίδευσης τη Δευτέρα, η Nicola Dandridge, διευθύνων σύμβουλος του OfS, είπε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ενημερωθούν για το είδος της εμπειρίας που θα λάβουν πριν από την αποδοχή προσφορών.

Αλλαγές εκ βάθρων και στα μεγάλα πανεπιστήμια, καθώς η νέα πραγματικότητα, εν μέσω πανδημίας, το επιβάλλει.

Πηγή: parapolitika.gr