Με τις «προσήκουσες για το μέγεθος του παραπτώματός τους ποινές» τιμωρήθηκαν οι δύο στρατιώτες θητείας, αλβανικής καταγωγής, που με ένα βίντεό τους που είχαν ανεβάσει πριν από κανένα μήνα περίπου σε μέσα κοινωνικής δικτυώσεως είχαν προσβάλει το κύρος του Ελληνικού Στρατού, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος
, απαντώντας στη Βουλή δια της κοινοβουλευτικής οδού σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της «Ελληνικής Λύσεως» Κυριάκου Βελόπουλου, με τίτλο «Αλβανοί δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες.

«Στους δύο οπλίτες θητείας άμεσα υπαιτίους επιβλήθηκαν οι προσήκουσες, για το μέγεθος του παραπτώματος που υπέπεσαν, πειθαρχικές ποινές και ελέγχθηκαν πειθαρχικά τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα της Μονάδας, για τα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη απορρεουσών έμμεσων ευθυνών» τόνισε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας: «Για το συγκεκριμένο συμβάν διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η βιντεοσκόπηση και η ανάρτηση αυτής σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε άμεσα».

Σημειώνεται ότι στην ερώτησή του ο Κ.Βελόπουλος επικαλέστηκε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητος στο διαδίκτυο στις 15 Ιανουαρίου 2021, συμφώνως με τα οποία «…ένα βίντεο που κυκλοφορεί πρόσφατα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό τον τίτλο «Αλβανοί δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες», το οποίο κινητοποίησε τους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.). Στο βίντεο αποτυπώνονται δύο νεαροί, ένας εκ των οποίων φορά στολή παραλλαγής και ο δεύτερος είναι ντυμένος στα μαύρα. Και οι δύο φορούν στο κεφάλι τους μπερέ και μιλούν στην κάμερα άπταιστα αλβανικά. Στη συνέχεια, ο ένας εκ των δύο στρέφεται προς μία ομάδα ατόμων δίνοντας το παράγγελμα: «Επιλαρχία, προσοχή. Σημειωτόν, εμπρός μαρς», ενώ βάζει την ίδια ομάδα να φωνάξει μία λέξη».

Να θυμίσουμε ότι μόλις είχε γίνει γνωστό το γεγονός ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαρ.Λαλούσης είχε διατάξει άμεσα τη διενέργεια ΕΔΕ, η οποία σε χρόνο – ρεκόρ κατάφερε και εντόπισε τους δύο νεαρούς δράστες της αναρτήσεως του βίντεο, που, να σημειωθεί και αυτό, δεν ανέφεραν καμία προσβλητική για τους Έλληνες και τον Ελληνικό Στρατό λέξη ή φράση, ενώ στα αλβανικά η λέξη που ακουγόταν ήταν το όνομα ενός διάσημου στη χώρα του Αλβανού ράπερ. Επομένως από τότε είχε γίνει γνωστό ότι η ποινή δεν θα αφορούσε τέτοιο αδίκημα αλλά την «διακωμώδηση μιας εξόχως σοβαρής και υπεύθυνης διαδικασίας του Στρατού, όπως είναι η πρωινή και η βραδινή αναφορά Μονάδος», όπως μας είχε λεχθεί και τότε και σε αυτό το πνεύμα ήταν και η απάντηση του ΥΕΘΑ.