Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα προσφέρουν φιλοξενία και διατροφή σε πυρόπληκτους από την καταστροφή στο Μάτι και στο Μαραθώνα

Την πρόθεση και επιθυμία των Ενόπλων Δυνάμεων να συνεχίσουν να προσφέρουν – για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – τη φιλοξενία και τη διατροφή σε πυρόπληκτους από την καταστροφή στο Μάτι και στο Μαραθώνα τον Ιούλιο του 2018, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί και χωρίς κάποια κριτήρια πλέον επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνάντησή του που είχε ειδικώς για το σκοπό αυτό με τους δημάρχους Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα και Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς στο ΥΠΕΘΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, εκτός του ΥΕΘΑ και των δύο δημάρχων, ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος την εποχή της καταστροφής ήταν Αρχηγός ΓΕΣ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το θέμα για τη φιλοξενία των πυροπλήκτων της φοβερής καταστροφής στο Μάτι σε παραθεριστικά θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων όπου «…μετά την αναλυτική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, υπογραμμίστηκε η βούληση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να συμβάλλει κατά το δοκούν στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσεως και σημειώθηκε ότι οι πυρόπληκτοι που φιλοξενούνται στα ΚΑΑΥ του Αγίου Ανδρέα (που είναι μονάδα του Στρατού Ξηράς) και το ΚΕΔΑ Ζούμπερι (που είναι μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας) έχουν απολάβει τις μέγιστης δυνατής αρωγής τόσο ως προς τη στέγαση, όσο και προς τη σίτισή τους από το 2018».

Επιπλέον ο ΥΕΘΑ μετέφερε στους Δημάρχους των δύο προαναφερθεισών περιοχών την πρόθεσή του να παραταθεί η παραμονή των πυρόπληκτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκαταστάσεως των οικιών τους, εφ’ όσον στοιχειοθετείται η ανάγκη αυτή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τόνισε πως υπάρχει καλή θέληση για τη χρήση των στρατιωτικών οικίσκων, όχι όμως για την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος αυτού.

Τέλος, επισημάνθηκε, ότι οι δύο Δήμοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να επιλυθεί το ανακύψαν ζήτημα το συντομότερο δυνατό σε συνεννόηση με το ΥΠΕΘΑ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμεύθηκαν να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες στο ΥΠΕΘΑ με συγκεκριμένες προτάσεις.