Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θάσο με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού

Τη διαβεβαίωση ότι «Η φιλοδοξία μας και σήμερα είναι να δυναμώσουμε την Ελλάδα στρατιωτικά, όχι για να κάνει επεκτατικές κινήσεις αλλά για να υπερασπιστεί στο ακέραιο την Εθνική της Κυριαρχία και τα Εθνικά της Δίκαια» εξέφρασε με δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (και βουλευτής Καβάλας) μιλώντας σήμερα μετά τον εορτασμό των «Ελευθερίων» της Θάσου από τον Οθωμανικό ζυγό, παρουσία και του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνη, βουλευτών του νομού, εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.

_1
_2

Ο ΥΕΘΑ παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θάσο με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένος Θάσου, όπου εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας και στη συνέχεια παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση, παρακολούθησε την παρέλαση και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων.

_3
_4

Στη δήλωσή του ο ΥΕΘΑ μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής:

«…Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε, κέρδιζε μεγάλες Εθνικές Νίκες και βασιζόταν σε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις και ένα Ναυτικό που κυριαρχούσε στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.
Η φιλοδοξία μας και σήμερα είναι να δυναμώσουμε την Ελλάδα στρατιωτικά, όχι για να κάνει επεκτατικές κινήσεις αλλά για να υπερασπιστεί στο ακέραιο την Εθνική της Κυριαρχία και τα Εθνικά της Δίκαια. Εκτός όμως από την διαρκή προσπάθεια να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετρά πάρα πολύ και η παρουσία των φίλων μας, κι όταν λέω φίλους εννοώ τους Συμμάχους και Εταίρους μας στο στρατόπεδο στο οποίο ανήκουμε, στο Δυτικό κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ».

_5

Αναφορικά με την εκεί παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ, ο ΥΕΘΑ τη συνδύασε με το ότι οι Τούρκοι πρόσθεσαν και τη Θάσο στον ατέρμονα κατάλογο των «διεκδικήσεών» τους, τόνισε τα εξής:

«Νομίζω ότι σήμερα ιδιαίτερα, το γεγονός ότι με την παρουσία του λάμπρυνε επιπλέον, επιπροσθέτως, τη σημερινή εορτή και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα ο κ. Τζωρτζ Τσούνης. Ένας Ελληνικής καταγωγής υψηλός αξιωματούχος ως εκπρόσωπος σήμερα, εδώ στη Θάσο, της Αμερικανικής Κυβερνήσεως σηματοδοτεί και ένα μήνυμα: Όχι μόνο ότι έμεινε γοητευμένος από το νησί και όπως μας δήλωσε σκοπεύει να έρθει εδώ και για να κάνει διακοπές στο μέλλον, αλλά και ότι για όσους άφρονες, θα έλεγα, έχουν προσθέσει ακόμα και τη Θάσο -τόλμησαν να κάνουν ακόμα κι αυτό- στη λίστα των διεκδικήσεων τους, η παρουσία εδώ του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κι επομένως του επίσημου Εκπροσώπου των Συμμάχων μας, της Αμερικανικής Κυβέρνησης, νομίζω στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα που καλό είναι όλοι να το λάβουν καλά υπόψιν. Χρόνια πολλά στη Θάσο».

Από την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι στη Θάσο και να απολαμβάνω αυτήν την επέτειο. Θεωρώ πολύ τιμητική την πρόσκληση που μου απευθύνθηκε, είναι κάτι ιδιαίτερο για μένα και ανυπομονώ να επιστρέψω του χρόνου. Πραγματικά θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την παρουσία μου εδώ με τον φίλο μου κ. Παναγιωτόπουλο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Θα έρθω για διακοπές στη Θάσο το καλοκαίρι».