Το χειρότερό του πρόσωπο έχει δείχνει ο κοροναϊός στις ΗΠΑ αφού 10 μήνες μετά την εμφάνιση του ιού, έχει 207.808 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα έχουν αγγίξει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins, τα 7.277.759.

Καμία στιγμή όμως ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έδειξε την προσοχή που έπρεπε μπροστά στη σοβαρή πανδημία που έχει χτυπήσει ολόκληρη το πλανήτη. Όχι μόνο για τους πολίτες αλλά όπως όλα δείχνουν ούτε και για τον εαυτό του ή τους δικούς του ανθρώπους.

Και αυτό γιατί νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter πως είναι θετικός στον κοροναϊό.

«Σήμερα τόσο εγώ όσο και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ διαγνωστήκαμε θετικοί στον κορωνοϊό και θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία ανάρρωσης. Θα το περάσουμε αυτό μαζί» έγραψε στο twitter o Αμερικανός πρόεδρος.

Να σημειωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι μολύνθηκε από τη στενή του συνεργάτη Χόουπ Χικς, που διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. Η 31χρονη, μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία, ταξίδεψαν στο Κλίβελαντ για το πρώτο debate ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, αλλά και στη Μινεσότα πάλι στο πλαίσιο προεκλογικής.

 Μετά τις πρώτες αντιδράσεις σχετικά με το μέλλον και των αμερικανικών εκλογών, το ποιος – αν δεν είναι σε θέση ο ίδιος – να εκτελεί τα καθήκοντά του, έχει νόημα να ξαναδούμε όλα όσα είχε πει κατά καιρούς γύρω από την πανδημία. Κινήσεις, απόψεις και συμπεριφορές για τις οποίες σχολιάστηκε πολλές φορές, αφού με σιγουριά υποστήριζε ότι σύντομα ο ιός θα εξαφανιστεί.

Όχι μόνο ο κοροναϊός δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά χτύπησε τόσο τον ίδιο όσο και τη σύζυγό του Μελάνια…

Τα ψέματα για τον κορονοϊό

Και ενώ ολόκληρος ο κόσμος παλεύει ενάντια στην πανδημία, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να πει ψέματα για τον κορονοϊό.

Αν και το περιοδικό «The Atlantic» έκανε μια λίστα με αυτά τα ψέματα, ενώ ήδη η πανδημία έχει διαλύσει τη δημόσια υγεία και την οικονομία των περισσότερων χωρών το πρώτο που αξίζει να δούμε είναι η στιγμή που ο Τραμπ κορόιδευε τον Μπάιντεν, επειδή φοράει μάσκα…

7 , 19 Φεβρουαρίου

Είπε: Ο κορονοϊός θα εξασθενήσει «όταν μπούμε στον Απρίλιο και ο καιρός γίνει πιο ζεστός. Η ζέστη έχει αρνητική επιρροή σε αυτό το είδος ιών»

Η αλήθεια: Όταν έκανε αυτή τη δήλωση ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ακόμα πολύ νωρίς για τέτοιες διαπιστώσεις και η ιατρική κοινότητα δεν είχε καταλήξει στο κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες επηρέαζαν την εξάπλωση της διασποράς. Η άνοιξη και το καλοκαίρι πέρασαν και ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, αναφέρει το «The Atlantic».

27 Φεβρουαρίου

Είπε: Η πανδημία είναι προσωρινή. «Θα εξαφανιστεί. Μία μέρα, σαν θαύμα, θα εξαφανιστεί»

Η αλήθεια: Μέρες μετά τη συγκεκριμένη δήλωση ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Άντονι Στίβεν Φάουτσι προειδοποιούσε ότι «όσο περνάει ο καιρός θα βλέπουμε όλο και περισσότερα κρούσματα».

Πολλές φορές

Είπε: Αν η οικονομία κατεβάσει ρολά οι αυτοκτονίες «θα είναι πολύ περισσότερες από τους νεκρούς της COVID-19»

Η αλήθεια: Περισσότεροι από 200.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από κορονοϊό. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών η αυτοκτονία είναι η βασική αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Όμως τα θύματα από το 2017, για παράδειγμα, ήταν περίπου 47.000, πολύ μακριά από τα νούμερα των νεκρών του SARS-coV-2 που προκαλούν ζάλη. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για όσους αυτοκτόνησαν κατά τη Μεγάλη Ύφεση ποικίλλουν. Έρευνα του 2014 έδειξε ότι σημειώθηκαν 14.000 αυτοκτονίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όμως μια μεγαλύτερη έρευνα του 2017 έδειξε ότι παρόλο που ο ρυθμός των αυτοκτονιών στις ΗΠΑ αυξανόταν, αυτές δεν συνδέονταν με την οικονομική κρίση.

Μάιος 2019

Είπε: «Τα νούμερα του κορονοϊού είναι πολύ καλύτερα, ήδη πέφτουν κατά πολύ».

Η αλήθεια: Τον Μάιο τα κρούσματα κορονοϊού είτε αυξάνονταν είτε ήταν σε σταθερό επίπεδο. Μάλιστα το καλοκαίρι υπήρξε δεύτερο κύμα της πανδημίας, ακόμα χειρότερο από της άνοιξης.

2 Ιουλίου

Είπε: Η πανδημία εξασθενεί

Η αλήθεια: Τα καθημερινά κρούσματα διπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 50.000, ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι εκείνη τη στιγμή από το ξέσπασμα της πανδημίας.

4 Ιουλίου

Είπε: Το 99% των περιπτώσεων COVID-19 δεν είναι σοβαρά

Η αλήθεια: Ο ιός αν δεν σκοτώσει προκαλεί πόνο και κακουχία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 15% των περιπτώσεων είναι άσχημα περιστατικά και το 5% είναι πολύ σοβαρά. Ο Φάουτσι απέρριψε τους ισχυρισμούς Τραμπ λέγοντας ότι ο ιός μπορεί να σε αρρωστήσει και να σε σκοτώσει.

6 Ιουλίου

Είπε: Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο

Η αλήθεια: Από τις 13 Ιουλίου, το ποσοστό των θανατηφόρων περιστατικών – η αναλογία θανάτων προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 – ήταν 4,1%, το οποίο έθεσε τις ΗΠΑ σταθερά στη μέση των παγκόσμιων κατατάξεων. Εκείνη την εποχή είχε το ένατο χειρότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο, με 41,33 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Πολλές φορές

Είπε: Τα παιδιά έχουν ανοσία στον κορονοϊό

Η αλήθεια: Μελέτες στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν δείξει ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να μολυνθούν και είναι πιθανότερο να έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μπορούν ακόμη να εξαπλώσουν τον ιό στα μέλη της οικογένειας και σε άλλους. Το CDC είπε ότι περίπου 7% των περιπτώσεων COVID-19 και λιγότερο από 0,1% των θανάτων που σχετίζονται με COVID-19 έχουν συμβεί σε παιδιά.

10, 23 Σεπτεμβρίου

Είπε: Είμαστε στον τελευταίο γύρο της πανδημίας

Η αλήθεια: Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 200.000 θανάτους.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι περιπτώσεις κοροναϊού αυξάνονται σε πολλές πολιτείες στις μεσοδυτικές πολιτείες και στο Νότο, και τα στοιχεία δείχνουν ότι μια τρίτη εθνική αύξηση μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο Φάουτσι και ο διευθυντής του CDC Robert Redfield προειδοποίησαν επίσης τους Αμερικανούς, με τον Φάουτσι να επισημαίνει ότι το πέρασμα από το φθινόπωρο στο χειμώνα δεν πρόκειται να είναι εύκολο.

Πηγή: parapolitika.gr