Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία ένα «σεμινάριο» που μεταδόθηκε από εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης (RAI), με οδηγίες στο γυναικείο κοινό για το πώς «να ψωνίζουν με σέξι τρόπο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RAI Φαμπρίζιο Σαλίνι είπε ότι θέμα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Detto Fatto ήταν μια «εξαιρετικά σοβαρή» περίπτωση προβολής σεξιστικών στερεοτύπων.

Ειδικότερα, για τον εν λόγω «σεμινάριο» επιστρατεύτηκε μια μπαλαρίνα και δασκάλα pole dancing, η Έμιλι Αντζελίλο, η οποία φορώντας δερμάτινο σορτσάκι και ψηλά τακούνια παρουσίασε στις τηλεθεάτριες πως να ψωνίζουν και ταυτόχρονα να είναι σέξι στο σούπερ μάρκετ κάνοντας αναπαράσταση.

Οι συμβουλές της περιελάμβαναν πώς μια γυναίκα μπορεί να περπατά με ελκυστικό τρόπο ενώ σπρώχνει παράλληλα το καροτσάκι με τα ψώνια και πώς να τεντωθεί για να πιάσει μια συσκευασία από ένα ψηλό ράφι, σηκώνοντας το πόδι της κομψά. Επίσης η Έμιλι Αντζελίλο έδειξε πώς πρέπει μια γυναίκα να πιάνει ένα προϊόν από το πάτωμα, αν πέσει κατά λάθος κάτω, με «μη πρόστυχο» τρόπο.

Ο Σαλίνι πρόσθεσε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο, που δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα της Δημόσιας Τηλεόρασης και με τη συντακτική γραμμή της RAI. Προφανώς και θα ξεκινήσουμε μια έρευνα για να διαπιστώσουμε ποιος έχει την ευθύνη και θα αξιολογήσουμε το μέλλον αυτού του προγράμματος».

Πέρα από το μήνυμα της εκπομπής, αντιδράσεις προκάλεσε και το γεγονός ότι προβλήθηκε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25/11/2020). Κι ενώ οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη συνέχεια αντέδρασαν και υπουργοί, που απαίτησαν να μάθουν γιατί προβλήθηκε κάτι τέτοιο στη δημόσια τηλεόραση.

Ένας χρήστης του Twitter είπε: «Δεν ξέρω αν πρέπει να πιστέψω αυτό που είδα. Μοιάζουν με καταστάσεις μιας σέξι κωμωδίας της δεκαετίας του ’70».

Ενώ ο Ιταλός πολιτικός Αντέα Μαρτέλα πρόσθεσε: «Ίσως να χρειαζόταν ένα σεμινάριο όχι για το πώς να ψωνίζεις, αλλά για το πώς να κάνεις δημόσια τηλεόραση χωρίς να καταπατάς την αξία και την ιστορία της RAI».

Ο σκηνοθέτης της εκπομπής Λουδοβίκο Ντι Μέο είπε «Η εκπομπή έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος, το οποίο σίγουρα δεν ήθελε, και για το οποίο ζητώ συγγνώμη. Αν και δεν ήταν πρόθεση μας να δημιουργήσουμε αρνητικά γυναικεία στερεότυπα – τα οποία όλοι καταδικάζουμε – το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προσβλητικό. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον: είναι αντίθετο με το πνεύμα της εκπομπής, τις αξίες της παρουσιάστριας, των δημοσιογράφων και της RAI».

Μετά τις αντιδράσεις, η Rai ανέστειλε την προβολή του Detto Fatto. Οσο για την παρουσιάστρια της εκπομπής, Μπιάνκα Γκουάτσερο, ζήτησε συγγνώμη για την «επιπολαιότητα» του συγκεκριμένου επεισοδίου.

Πηγή: parapolitika.gr