Την κυβερνητική τράπουλα ανακατεύει ήδη και ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει σύντομα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλαγές στην κυβέρνηση, καθώς συμπληρώνοναι 18 μήνες από τις εθνικές εκλογές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος είναι πια ο κατάλληλος για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς τα εθνικά θέμα τα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ η έναρξη των εμβολιασμών συμπληρώνουν την εικόνα της προσδοκίας για το μέλλον που θέλει να ενισχύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο τόσο για την κοινωνία και τα θέματα της υγείας και της πανδημίας, όσο και για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την εργασία, γι’ αυτό και αυτοί οι τομείς θα είναι και πιο ουσιαστικοί στο θέμα της διακυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι πια κλείνει ένας σημαντικός και δύσκολος κύκλος της κυβέρνησης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει καυτά θέματα και υπάρχει πλήρης εικόνα τόσο για τα σημεία όπου παρουσίασαν προβληματισμούς, όσο και για τους τομείς που απέδωσαν.

Ο χρόνος του ανασχηματισμού

Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις για το χρόνο του ανασχηματισμού έχουν εξαντληθεί και όλα δείχνουν ότι ήδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και από την Δευτέρα πολλοί εκτιμούν ότι θα έρθει η ώρα… μηδέν για τις επικείμενες ανακοινώσεις. Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε υπουργούς. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης θα αφορούν σε ένα μέρος τόσο αλλαγές προσώπων αλλά και σε  έναν δομικό ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει και πολλές εκπλήξεις.

Στην συγκεκριμένη συγκυρία ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει οι αλλαγές  στην κυβέρνηση να συνοδεύονται από ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να αξιοποιηθούν πρόσωπα τα οποία εκτιμάται ότι έχουν αποδώσει στους τομείς που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του, το «βαθμολόγιο» για τους υπουργούς, μία πλήρη εικόνα δηλαδή που αποτυπώνει ποιοι ήταν παραγωγικοί, ποιοι επέδειξαν εργατικότητα αλλά και σε ποια υπουργεία παρουσιάστηκαν λάθη και παραλείψεις, ένα ακόμη κρίσιμο κριτήριο που αποτελεί και δίλημμα για τον πρωθυπουργό είναι αν μπορεί να αλλάξει υπουργούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής δράσης, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Τα «Π» από το περασμένο Σάββατο είχαν αναφέρει πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν εισηγήσεις για την υλοποίηση του ανασχηματισμού ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να δοθούν ακόμα πιο ισχυροί συμβολισμοί στη νέα πραγματικότητα που θα φέρει η έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Τελικώς, προτιμήθηκε μια μικρή χρονική μετάθεση, κυρίως για πρακτικούς λόγους.

Ωστόσο, η λογική της ηγεσίας της κυβέρνησης γύρω από την οποία θα περιστραφούν ο σχεδιαζόμενες αλλαγές παραμένει σταθερή.

 Οι αλλαγές

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών, με την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα.

 Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στα υπουργεία που βρίσκονται σήμερα και να μην παρασυρθούν από πιθανές καραμπόλες περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

 Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα πολιτικά δεδομένα, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες ως προς το ποιους θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποσύρει και ποιους θα ρίξει στη «μάχη».

 Με δεδομένο, πάντως, ότι μέσα στις γιορτές κάποιοι υπουργοί και υφυπουργοί έδειχναν έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές, θεωρείται βέβαιο πως από τη Δευτέρα, θα έχουμε εξελίξεις.