Σε φάση σκληρής εσωστρέφειας έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ
Θεσσαλονίκης. Και γιατί το κόμμα συνολικά μπαίνει σε ρυθμούς συνδιάσκεψης (είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο), όπου θα αναδειχθεί η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, αλλά και γιατί το τοπίο σε επίπεδο ομάδων και τάσεων όλο και περιπλέκεται, μετά και την εμφάνιση της Ομπρέλας, του ρεύματος της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας (ΡΕΝΕ) αλλά και των «Πασοκογενών» που συμμετέχουν πλέον στις λειτουργίες του κόμματος.

Η πανδημία επιβάλει το σύνολο των διαδικασιών να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που φαντάζει δύσκολο, καθώς στη Συνδιάσκεψή θα κληθούν να λάβουν μέρος περίπου 500 σύνεδροι.

Φυσικά το μείζον ζήτημα είναι οι νέοι συσχετισμοί, αλλά και οι πολιτικές διαφωνίες που φαίνεται ότι υπάρχουν σε ότι αφορά στα θέματα του απολογισμού. Διαφωνίες που αφορούν κυρίως στον απολογισμό της περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό ζήτημα τη διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου ακόμη και εντός του κόμματος κυριαρχεί η άποψη ότι ο ΟΑΣΘ δεν τα πήγε καλά. Ακόμη διαφωνίες υπάρχουν και για το ρόλο του κόμματος, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι οι κομματικές λειτουργίες είχαν ατονήσει έντονα.

Ενδιαφέρον πάντως έχουν και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Στη Νομαρχιακή η πλειοψηφία ανήκει σήμερα στους προεδρικούς, με πιο βασικά στελέχη τους Χρήστο Δουίτση, Κώστα Αμπατζά και Σάββα Παναγιωτίδη. Στους προεδρικούς μεταγράφηκε πλέον και ο παλιός παπαδημοπουλικός Μήτσος Δημητριάδης, ενώ από τη μεριά των βουλευτών οι πιο προεδρικοί θεωρούνται η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης. Ο Γιάννης Αμανατίδης κινείται πιο ουδέτερος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Αλέκο Τριανταφυλλίδη που είναι και πασοκογενής.

Βασικός παίκτης στην «Ομπρέλα» είναι ο Μίλτος Οικονόμου, ενώ κάποια μέλη της Νομαρχιακής, όπως ο Γιάννης Κωτίδης και ο Δημήτρης Ρούτος φλερτάρουν με τη ΡΕΝΕ, Τέλος όλο και αυξάνονται οι «πασοκογενείς» αλλά και οι ανεξάρτητοι που συμμετέχουν στη διευρυμένη Νομαρχιακή, με πιο γνωστά ονόματα τους Χάρη Τσιόκα. Άρη Καζάκο, Έλλη Χρυσίδου, Βαγγέλη Ζορκάδη και Παναγιώτη Νεστορίδη.

Πηγή: parapolitika.gr