Ειδική ομάδα συντονισμού και διαχείρισης για τον κοροναϊό, συστήνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με απόφαση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, σε μια προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης όλων των έκτακτων αναγκών και ενεργειών που θα προκύψουν και στις πέντε περιφερειακές ενότητες (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου).

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η ομάδα να είναι σε τακτική επαφή με το σύνολο των χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών, όπως επίσης με τους γενικούς διευθυντές και τις υπηρεσίες σε κάθε μία από τις πέντε περιφερειακές ενότητες. Η ομάδα αποτελείται από τον περιφερειάρχη, την εκτελεστική γραμματέα, το γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τον γενικό διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας και τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της ειδικής ομάδας αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- οι πολίτες να εξυπηρετούνται μόνο από τις υπηρεσίες τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και για κατεπείγοντα θέματα να εξυπηρετούνται δια ζώσης μετά από ραντεβού. Επίσης, για κατεπείγοντα θέματα, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και με τα γραφεία των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Αποφασίστηκε ακόμα ότι αναστέλλεται η διενέργεια των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης και χειρισμού γεωργικών μηχανημάτων καθώς και ο προγραμματισμός και η διενέργεια εξετάσεων για τη χορήγηση τεχνικών επαγγελματικών αδειών.

Επίσης, οι διευθύνσεις Ανάπτυξης των περιφερειακών ενοτήτων θα προβαίνουν σε ελέγχους για την επάρκεια των αγαθών και τον έλεγχο της πολιτικής των τιμών (μέχρι στιγμής η αγορά έχει απόλυτη επάρκεια τροφίμων), ενώ παρατείνεται μέχρι νεωτέρας η απόφαση με την οποία είχαν ανασταλεί μέχρι τις 20 Μαρτίου όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν, παρατείνεται μέχρι νεωτέρας η απόφαση με την οποία είχαν ανασταλεί μέχρι τις 27 Μαρτίου όλες οι εξετάσεις, πρακτικές και θεωρητικές, σχετικές με τις άδειες οδήγησης, ενώ επισπεύδεται από τον περιφερειάρχη και την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος η χρηματοδότηση έργων που αφορούν σε θέματα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνεται πως με απόφαση του κ. Μέτιου, η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει το ποσό των 3.313.387 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για τα εξής έργα: 499.000 ευρώ για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στην Πνευμονολογική Κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα καλύψει ανάγκες τόσο σε προγραμματισμένα όσο και σε έκτακτα περιστατικά.

Επίσης, 1.138.000 ευρώ για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την κάλυψη προγραμματισμένων και έκτακτων αναγκών της χειρουργικής κλινικής καρδιάς – θώρακος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης καθώς και 1.047.731 ευρώ για την ανάπτυξη μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης – Οικοτροφείο στην πόλη της Ξάνθης, που θα στεγάσει δεκαπέντε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Διατίθενται ακόμα 449.656 ευρώ για τη στήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και τη διεύρυνση των δράσεών τους σε περισσότερους ωφελούμενους στην Περιφέρεια ΑΜΘ και 180.000 ευρώ για την ανάπτυξη και λειτουργία Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών στο γενικό νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο θα φροντίζει και θα υποστηρίζει ασθενείς με αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές.