Οι διοργανωτές έχουν απαγορεύσει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό

«Ναι» στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, «όχι» στην παρουσία θεατών λέει ο «Τσιόδρας της Ιαπωνίας», Σιγκέρου Όμι, ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα μπορούσε να αυξήσει τα κρούσματα και, όπως δήλωσαν, η απαγόρευση παρουσίας θεατών στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι διοργανωτές έχουν απαγορεύσει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τους Ιάπωνες φιλάθλους.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιδημιολόγο, Σιγκέρου Όμι, εξέδωσαν προειδοποίηση σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα καλώντας την οργανωτική επιτροπή των Αγώνων να μην επιτρέψει την παρουσία θεατών στη διάρκεια των αγώνων.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, δήλωσε στην εφημερίδα «Σανκέι» ότι ήθελε να επιτρέψει την είσοδο σε έως και 10 χιλιάδες θεατές στα γήπεδα για τους Αγώνες που αρχίζουν στις 23 Ιουλίου.

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αποφάσισε να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες φέτος μετά την περσινή αναβολή τους, αν και οι πολίτες αντιτίθενται στη διεξαγωγή τους.

«Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων διαφέρει από τις συνήθεις αθλητικές εκδηλώσεις σε κλίμακα και κοινωνικό ενδιαφέρον και επειδή σχετίζεται και με καλοκαιρινές διακοπές», υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους και προσθέτουν:

 «Υπάρχει κίνδυνος η μετακίνηση ανθρώπων και οι στενές επαφές κατά τη διάρκεια των Αγώνων να εξαπλώσουν τα κρούσματα και να επιβαρύνουν το ιατρικό σύστημα. Η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή και η πιο επιθυμητή».

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε μια συνάντηση που θα γίνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα μεταξύ των διοργανωτών, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής «Τόκιο 2020» και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και εκπροσώπων από την κυβέρνηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και την άποψη του Σιγκέρου Όμι, η Σέικο Χασιμότο δήλωσε ότι αποδέχεται πως θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχουν θεατές ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος κρουσμάτων από τον κοροναϊό.

Πηγή: parapolitika.gr