Το χρονοδιάγραμμα έως τις νέες εκλογές

Ολοκλήρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο  της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
, προκειμένου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να επιχειρηθεί μία έσχατη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις από την σύσκεψη.

Oι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, 10 λεπτά πριν τις 11, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε άδειο το τραπέζι αφού οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η σύσκεψη ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους

Ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος αντάλλαξε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα πριν να πάρει τη θέση του στο τραπέζι.

Περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, και η διευθύντρια του γραφείου τύπου του, Στεφανία Μουρελάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν να πάρει τη θέση του είχε χειραψία τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.


Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και μπαίνοντας στην αίθουσα της σύσκεψης ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση, λέγοντας «ήταν ένα τουριστικό εδώ», εννοώντας προφανώς τουριστικό λεωφορείο, από αυτά που επιβιβάζουν τουρίστες και περνούν από το κέντρο της Αθήνας για να δουν τα αξιοθέατα. Προφανώς λοιπόν βρέθηκε μπροστά του και δεν κατόρθωσε να φτάσει νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατέστερη επιλογή για υπηρεσιακό πρωθυπουργό αναμένεται να είναι αυτή του Ιωάννη Σαρμά, προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ στο κάδρο έχουν μπει και η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου καθώς η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα. Κατά την αναγόρευση του Ιωάννη Σαρμά σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον είχε χαρακτηρίσει «πολυσχιδή, βαθυστόχαστο, συστηματικό και ακούραστο θεράποντα της νομικής επιστήμης. Ένα χαλκέντερο ερευνητή και συγγραφέα, μια πολυγραφότατη και επιδραστική προσωπικότητα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας».

Οι επικρατέστεροι για τα υπουργεία

Ταυτόχρονα, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου. Στο ΥΠ.ΕΣ. θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παραπολιτικά 90,1, υπηρεσιακός υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας θα είναι ο Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ στο υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα της Μάρας Νικολαϊδου, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Το χρονοδιάγραμμα έως τις νέες εκλογές

Την Πέμπτη 25 Μαΐου θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή 26 Μαΐου αναμένεται να ορκιστεί. Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται επίσης θα ορκιστεί και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής.

Την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι νέες εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.