Λόγο της απόφασης αποτελεί η θεαματική άνοδος των κρουσμάτων στα παιδιά ηλικίας 4 – 12 ετών

Μία νέα πρόταση για την αποφυγή του συγχρωτισμού αλλά και της διασποράς έφεραν ιολόγοι στην Ολλανδία
, οι οποίοι και προτείνουν την παράταση των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα τα μισά περίπου σχολεία έχουν περάσει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Ειδικότερα, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών. Παράλληλα, οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%.

«Το να παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά για ένα μεγαλύτερο διάστημα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο», δήλωσε ο ανοσολόγος Χερ Ράικερς στην εφημερίδα Algemeen Dagblad. «Τα παιδιά είναι εργοστάσια ιών και μολύνουν τους ενήλικες καθώς και το ένα το άλλο».

Πάντως, αυτή η άποψη βρίσκει και αντίλογο, καθώς όπως ανέφερε η Μάριον Κούπμανς, ιολόγος και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για την COVID-19, δήλωσε στην εφημερίδα πως «θα πρέπει να σκεφθούμε άλλα μέτρα» αν τα ποσοστά δεν μειωθούν.

Την ίδια στιγμή και οι 12 ολλανδικές επαρχίες αναμένεται να περάσουν στο βαθύ κόκκινο -το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού- για πρώτη φορά σε έναν εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κάθε Πέμπτη.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει αυξημένο παρά το εμβολιασμένο 85% των ενηλίκων, καθώς περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις κορoναϊού καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες αυτή την εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα, προκαλώντας μια έλλειψη τεστ COVID-19 στα κέντρα υγείας.

Το πιο πρόσφατο κύμα ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση και σε άλλα μέτρα τον Σεπτέμβριο, μια απόφαση η οποία από τότε έχει αναστραφεί, ενώ η πρόταση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, να αποκλειστούν οι ανεμβολίαστοι από ένα ελευθέρας για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους έχει συναντήσει εναντίωση στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του Ρούτε επανέφερε την χρήση προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 8.00 μ.μ. Η κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή.

Πηγή: parapolitika.gr