Πότε έρχονται επίσημες ανακοινώσεις

Όπως όλα δείχνουν, την Τρίτη έρχονται επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως η χρήση μάσκας επιστρέφει στους εξωτερικούς χώρους.

Η πανδημία επιμένει

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές, σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο» σχολίασε ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ανεμβολίαστοι

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, ο ίδιος κατέστησε σαφές πως «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί. Κι αυτό είναι άδικο».

Χρήση μάσκας – Lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν το υποδείξουν οι ειδικοί. Διευκρίνισε πάντως ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας.

Όσοι είναι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, υπογράμμισε, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ μία-δύο φόρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά και με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.

«Γενικό λοκντάουν δεν πρόκειται να υπάρξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία» ξεκαθάρισε.

Αφγανιστάν

Για το Αφγανιστάν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο προσφυγικό υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο 2015, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη χθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ειδικότερα, για τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήταν πρωτοβουλία Μητσοτάκη, αλλά εξ όσων αντιλαμβάνεται υπήρχε και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξήγησε, έχει παράπλευρη συνέπεια, με ενδεχόμενες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και προς την περιοχή μας: «Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικούς πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση».

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορά της και δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ‘15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι, άλλο ο ανθρωπισμός» επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων

Για τους πυρόπληκτους ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως ισχύει «αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο κόσμος που καταστράφηκε δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων, χωρίς καμία γραφειοκρατία για όλες τις περιοχές».

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 540 άνθρωποι είδαν χθες στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα -5, 7, 13, 20 χιλιάδες ευρώ. Πέμπτη μπήκαν στην arogi.gov.gr και έκαναν την αίτηση και την Παρασκευή το απόγευμα είχαν λεφτά στο λογαριασμό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Οι πυρόπληκτοι κάνουν αίτηση επίσης για απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, επιδότηση στέγασης, αγρότες επίσης πήραν πρώτη προκαταβολή, ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει πρωτογενή τομέα για πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

Δείτε το σχετικό βίντεο