Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ με τον οποίο συζήτησε ζητήματα που αφορούν στη στρατηγική του κόμματος

Συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ, και με την Ολλανδή Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εστέρ ντε Λαντζ, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σλοβενία.

Ο κ.Μητσοτάκης -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ συζήτησε ζητήματα που αφορούν στη στρατηγική του κόμματος, ενώ με την Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εστέρ ντε Λαντζ, συζήτησε για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας.

21-10-05_0015__DPC2399

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο της Συνόδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό.

Στο σημερινό δείπνο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική. Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γαλλία.

21-10-05_0003__DPC2311

Και να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη. Ελπίζω, σήμερα, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά, αυτή τη συζήτηση».

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.