Τα παραμύθια για τη… ΔΕΗ

– Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα γνωστά και μη εξαιρετέα κέντρα (με τα οποία συντάσσεται όπως βλέπω και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα) έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μια απίστευτη θεωρία. Λένε ότι δήθεν η κυβέρνηση του προέδρου Κυριάκου έχει (ήδη) συμφωνήσει με τον «κανένα» για το ξεπούλημα σε ιδιώτες της Επιχείρησης. Μάλιστα, επικαλούνται και συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές (που δεν διαθέτουν) προκειμένου να στηρίξουν το αφήγημά τους. Απώτερος στόχος; Να τσιμπήσουν κάνα ευρώ αυτές τις δύσκολες μέρες, που οι τιμές τραβούν για τα καλά την ανηφόρα.

Άγνωστοι πρωταγωνιστές της ελληνογαλλικής συμφωνίας
-Είναι αλήθεια ότι το σημαντικότερο μέρος της συμφωνίας με τους Γάλλους, το χειρίστηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, μια βδομάδα πριν «πέσουν» και επίσημα οι υπογραφές, στο Μέγαρο Μαξίμου, επικράτησε συναγερμός! Πέραν των πολιτικών και διπλωματικών δράσεων, μαθαίνω ότι το νομικό σκέλος της συμφωνίας το επεξεργάστηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ με το «ψαχνό» ασχολήθηκε η διπλωματική σύμβουλος του Μητσοτάκη, Μάνια Τελαλιάν. Τα δύο αυτά πρόσωπα βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών, όπου γινόταν η επίσημη επεξεργασία της συμφωνίας.

Το CVC ανακοινώνει (νέες) αγορές
– Στην καταγραφή διαφόρων assets ανά την ελληνική επικράτεια έχουν προχωρήσει τα στελέχη του fund CVC, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που, προβλέπει (πολλές) εξαγορές κυρίως στο επίπεδο της αγοράς τροφίμων. Όπως κυκλοφορεί στην πιάτσα το CVC σκοπεύει να αγοράσει πρότυπες μονάδες παραγωγής προϊόντων. Για παράδειγμα έχει εντοπίσει μια επιχείρηση που πρωταγωνιστεί στην αγορά της ντομάτας, ενώ έγιναν και συζητήσεις για την εξαγορά ενός εργοστασίου που παράγει κομπόστα.

– Η λογική που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια του CVC, κινείται προς την κατεύθυνση της απόκτησης assets, που εκτός από την κυρίαρχη θέση που καταλαμβάνουν στην ελληνική αγορά, έχουν και όλες τις προϋποθέσεις για μεγάλες εξαγωγές. Όπως μαθαίνω, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για εξαγορές τέτοιων μονάδων. Παράλληλα, συνεχίζονται (και) οι επαφές για την εξαγορά κλινικών στην ελληνική περιφέρεια.

! Στην απομάκρυνση και των τελευταίων προσώπων της εποχής Σάλλα στην «Τράπεζα Πειραιώς» προχωρά (όπως μαθαίνω) ο ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου. Ενόψει αυτής της εξέλιξης έχουν αρχίσει οι πιέσεις προς διάφορες κατευθύνσεις. Ωστόσο ο CEO της Πειραιώς δεν δείχνει διάθεση «οπισθοχώρησης». Απεναντίας θα έλεγα θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στην τράπεζα.

Μέσα στη βδομάδα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ
– Απ’ αυτά, τα καλά, που φτάνουν κατά καιρούς στ’ αυτιά μου, πληροφορούμαι ότι μετά και την Σαββατιάτικη παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του διαδόχου του θα τον έχει ο πρωθυπουργός. Αυτό δεν σημαίνει πως θ΄ αρχίσει να ψάχνει πρόεδρο στον ΕΟΔΥ. Αυτή είναι δουλειά του Πλεύρη, ο οποίος μαζεύει βιογραφικά, αλλά και αρνήσεις. Για παράδειγμα ο καθηγητής Βασιλακόπουλος, που ήταν πρώτη επιλογή, αρνήθηκε γιατί η συγκεκριμένη θέση είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

-Αυτό σημαίνει ότι όποιος την αναλάβει θα πρέπει να μην αναπτύσσει παράλληλη δράση. Το δεύτερο «όχι» προέρχεται από την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ την κυρία Λάγιου. Η δεξαμενή στην οποία ψάχνουν τον διάδοχο του Αρκουμανέα, είναι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Πρόκειται για πρόσωπα που γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος Κυριάκος. Παρά ταύτα έχει ζητήσει από τον Πλεύρη να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και ακολούθως να του κάνει προτάσεις. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προσεγγίσεις και με τον καθηγητή Ζαούτη, που γνωρίζεται και με τον νέο υπουργό Υγείας και είναι ένα από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν πλείστες πιθανότητες για την προεδρία του ΕΟΔΥ.

! Προ ημερών ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, κατέθεσε ερώτηση προς τον νυν υπουργό Θάνο Πλεύρη, σχετικά με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στις οποίες έχει παραστεί ως πολιτική αγωγή ο ΕΟΔΥ. Πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια του σοβαρού συριζαίου βουλευτή, κάποιοι «είδαν» και τον Πολάκη. Με απλά λόγια ο Ξανθός ξύνει πληγές μήπως και τρέξει σφακιανό αίμα.

Πηγή: parapolitika.gr