Τα βήματα για αυξημένη πλειοψηφία

Την «ασφαλή αυτοδυναμία» θέτει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκεί θα επικεντρώσει την καμπάνια του τις τελευταίες δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις νέες κάλπες. Το πρώτο και μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή: Σχεδόν 2.500.000 πολίτες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου και η προεκλογική εκστρατεία είναι επικεντρωμένη στο να τους πείσει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι πρέπει, ει δυνατόν, όλοι να προσέλθουν και πάλι στα εκλογικά κέντρα και να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους ψηφίζοντας τη Ν.Δ.

Τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, που θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις περιοδείες τους σε όλη την επικράτεια, θα δώσουν έμφαση στον θετικό προγραμματικό λόγο και στις δεσμεύσεις και εξαγγελίες που περιέχονται ήδη στο πρόγραμμα, που είχε παρουσιαστεί τον Μάιο. Το κεντρικό ζήτημα στο οποίο θα δίνουν τη μεγαλύτερη έμφαση, ωστόσο, είναι αυτό της κυβερνησιμότητας της χώρας: Μια ενδεχόμενη υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ., σε συνδυασμό με μείωση του συνολικού ποσοστού των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το 3% και δεν θα μπουν στη Βουλή, θα φέρει δυνητικά κυβερνητική αβεβαιότητα.

14

Ενα τέτοιο σενάριο, σε συνδυασμό με το ανοιχτό, όπως δείχνουν τα γεγονότα, ζήτημα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, τον ενδυναμωμένο με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα πρόεδρο της γείτονος Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και την επενδυτική βαθμίδα, που έχει ως προϋπόθεση την κυβερνητική σταθερότητα, φανερώνει την ανάγκη για μια συμπαγή και στιβαρή κυβερνητική πλειοψηφία, όπως εκτιμούν στη Ν.Δ. – κι αυτό είναι το μήνυμα που θα κυριαρχήσει στον δημόσιο λόγο από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Δεν απασχολεί 

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολεί σχεδόν καθόλου το επιτελείο της Πειραιώς. Καμία συζήτηση δεν γίνεται, δηλαδή, ουσιαστικά για το αν θα είναι πάνω ή κάτω από 20 μονάδες ή ακόμα αν θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να προσπεράσει και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Γνωρίζουν καλά πως η απόσταση από τον δεύτερο δεν παίζει ρόλο στην επίτευξη της αυτοδυναμίας και στον σχηματισμό κυβέρνησης ασφαλούς πλειοψηφίας, που δεν θα στηρίζεται δηλαδή στην ψήφο 3-4 βουλευτών για να επιβιώσει.
Το μόνο που παίζει ρόλο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, σε συνδυασμό με το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων.

Με το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το μπόνους των 50 εδρών δεν δίνεται αυτόματα στο πρώτο κόμμα, αλλά μόνο αν πιάσει κατ’ ελάχιστο το 40%. Η δε διαφαινόμενη είσοδος της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο Κοινοβούλιο ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας -με 151 βουλευτές δηλαδή- ίσως και στο 38%.

Πολιτικά μονόδρομος

Η υψηλή συμμετοχή και η αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεπώς πολιτικά μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν θα σταματήσει να αναδεικνύει τον κίνδυνο τρίτων εκλογών στις 6 Αυγούστου, αφού αν η Ν.Δ. έχει, για παράδειγμα, 149 βουλευτές, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα συμπράξει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει κατηγορηματικά τη συνεργασία με κόμματα «δεξιότερα» της Ν.Δ., όπως δηλαδή είναι η Ελληνική Λύση ή η «Νίκη».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τις στοχευμένες περιοδείες, καθώς τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αρτα, όπου το κόμμα του επικράτησε με 5,5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 21 σχεδόν πανελλαδικά) και το απόγευμα θα μιλήσει στα Ιωάννινα. Την Τρίτη θα επιστρέψει στην Αττική και θα μιλήσει στη Σαλαμίνα, ενώ την Τετάρτη προγραμματίζει μεγάλη ομιλία στην Πάτρα, με τον «αέρα» της έκπληξης και της μεγάλης πολιτικής ανατροπής που έφερε για πρώτη φορά από το 1977 η πρωτιά της Ν.Δ. στην Αχαΐα.

Το αφήγημα που θα κυριαρχήσει στον δημόσιο λόγο από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στην τελική ευθεία

Την Πέμπτη το πρόγραμμα περιοδειών είναι κενό λόγω του βραδινού debate των πολιτικών αρχηγών, ενώ την Παρασκευή σειρά έχουν τα Δωδεκάνησα, με σαφή μηνύματα τόσο για το Μεταναστευτικό και τα Ελληνοτουρκικά όσο βέβαια και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει την Κω και τη Λέρο, ίσως δε και κάποια άλλα νησιά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από τις εκλογές έχει προγραμματιστεί ομιλία σε άλλη μία περιοχή της Αττικής, και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη, και εν συνεχεία διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Λαύριο, την Κυριακή το πρωί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 10/6