Η V+O και στην Grivalia

-Εκτός από τις τράπεζες η V+O έχει πιάσει… στασίδι και σε θυγατρικές εταιρείες τραπεζών, είτε αυτές εμπορεύονται (και χτίζουν) κτίρια, είτε πωλούν ασφάλειες (Εθνική Ασφαλιστική). Η εταιρεία των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου εκπροσωπεί και την Grivalia και το πήρα χαμπάρι με αφορμή τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις που μας έστειλαν μετά την αποκάλυψη με τον Βλαστό. Με αφορμή τη σχετική εμπλοκή της V+O, θυμήθηκα και κάτι ακόμη που συνδέεται εμμέσως με την ΕΤΑΔ. Αν δεν κάνω λάθος ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, έχει στενή φιλική σχέση από την εποχή της Βοστώνης και με τον επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Κάποιοι λένε ότι η V+O προσφέρει υπηρεσίες στο Υπερταμείο. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά πρόσωπα που πιστοποιούν τη σχέση των δυο πλευρών. Επίσης, αν δεν απατώμαι, που δεν απατώμαι, η ΕΤΑΔ είναι θυγατρική εταιρεία της ΕΕΣΥΠ, της οποίας ηγείται ο Στέφανος Βλαστός. Τέλος, να σημειώσω ότι η V+O είχε μέχρι πρότινος και τη δουλειά του ΤΑΙΠΕΔ, που επίσης έχει σχέση τόσο με το Υπερταμείο, όσο και με την Grivalia. Γενικώς, από τα λίγα που καταλαβαίνω πρόκειται για μια μεγάλη παρέα, που όπως και να το κάνουμε έχει το χάζι της!!!

Ο Πλεύρης πρότεινε τον Τσιόδρα
Μαθαίνω ότι η αποδοχή από τον γιατρό Σωτήρη Τσιόδρα της πρότασης του υπουργού Θάνου Πλεύρη να αναλάβει πρόεδρος στη νέα επιτροπή του υπουργείου για τη δημόσια υγεία καταδεικνύει την πολύ καλή προσωπική σχέση που διατηρεί ο Τσιόδρας με την ηγεσία του υπουργείου και τον ίδιο τον υπουργό. Οι δυο άνδρες γνωρίζονται από την περίοδο που ο υπουργός είχε περάσει ως σύμβουλος από το Υγείας. Ωστόσο με το «καλημέρα» υπήρξε χημεία μεταξύ των δυο ανδρών. Επειδή πλέον υπάρχει ένας άνθρωπος, με τον οποίο μπορεί να συνεννοηθεί ο Τσιόδρας, δεν χρειάστηκε να σκεφτεί για το «ναι».

Προβλέψεις από HSBC
-Από τα λίγα που καταφέρνω να συλλέξω από την τραπεζική αγορά πληροφορούμε ότι 6 – 7 δισ. θα είναι η αύξηση χορηγήσεων για την καθεμία από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες έως το 2026, με τη συμβολή και του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως εκτιμά η HSBC. Αρχές Δεκεμβρίου οι τράπεζες αναμένεται να υπογράψουν τις συμβάσεις για τα δάνεια των 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ιανουάριο αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις. Ήδη οι συναρμόδιοι υπουργοί Σταϊκούρας ( όταν δεν ζητάει ρουσφέτια από τους τραπεζίτες για τους ψηφοφόρους του), Άδωνις και Σκυλακάκης έχουν φροντίσει να στείλουν τα πρώτα μηνύματα προς τους διοικούντες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Όχι τίποτα άλλο η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι τραπεζίτες ποσώς ενδιαφέρονται για να ρίξουν άμεσα χρήμα στην αγορά. Εκτός από τους υπουργούς και ο πρόεδρος Κυριάκος, αυτή τη φορά δεν πρόκειται να χαριστεί στους τραπεζίτες, τους οποίους γνωρίζει και από την καλή και από την ανάποδη. Και αυτό, γιατί εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι να δοθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα χρήματα.

Προβληματίζουν οι επιθέσεις της «Καθημερινής»
-Προβληματισμό και δη έντονο έχουν προκαλέσει προσωπικά στον πρόεδρο Κυριάκο, οι συχνές επιθέσεις (πλέον) της «Καθημερινής» του Θέμη Αλαφούζου. Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο που η ναυαρχίδα του Φαλήρου, φαίνεται να έχει αλλάξει «γραμμή». Και δεν το αντιλαμβάνεται γιατί μέχρι και σήμερα, κατά κοινή παραδοχή η «Καθημερινή» είναι και παραμένει η αγαπημένη του Μαξίμου. Σε τέτοιο βαθμό που οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού επί θεμάτων Τύπου, έχουν αρχίσει να ανησυχούν, φοβούμενοι ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην ένταση του τελευταίου διαστήματος.

Αλλαγές στο υπουργείο Ενέργειας
-Στο υπουργείο Εργασίας με τον φόβο της σχέσης Χατζηδάκη – Στεργίου και ενόψει των επικείμενων αλλαγών σε επίπεδο γενικών γραμματέων, σπεύδουν να «στείλουν» τον απερχόμενο γραμματέα της ΝΔ (σ.σ. που είναι ο Στεργίου) στη θέση της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία αποφάσισε να πολιτευτεί στη μονοεδρική των Γρεβενών. Με απλά λόγια λένε, ότι ο Στεργίου, ο απόλυτος άνθρωπος του υπουργού Εργασίας, θα διοριστεί γενικός γραμματέας, στο υπουργείο που ήταν και έφυγε ο Χατζηδάκης. Κομματάκι δύσκολο το κόβω, αλλά το αναφέρω για να μην πάει χαμένη η σχετική φημολογία. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω πρέπει να σας πω ότι με τις αλλαγές στις γενικές γραμματείες ασχολείται τόσο ο διευθυντής του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Επί της ουσίας προετοιμάζουν τα μελλούμενα.

Μειώνει την τιμή της μετοχής
-Με νέα ονομαστική τιμή από σήμερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Η τιμή μειώνεται από 3 σε 1 ευρώ, καθώς η τράπεζα προχωρά σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1.829.430.306 ευρώ για να διαγράψει συσσωρευμένες ζημιές προηγούμενων χρήσεων. Ο αριθμός των τίτλων της τράπεζας θα παραμείνει αμετάβλητος. Μετά τη μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται σε 914.715.153 ευρώ, διαιρούμενο σε ισάριθμες κοινές ονομαστικές μετοχές. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επαφές του Ηλιάδη, για την εξεύρεση επενδυτών που θα θελήσουν να αγοράσουν το 20-25% του ΤΧΣ. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι ο συγκεκριμένος έχει πραγματοποιήσει και συνάντηση (εκτός των άλλων) και με τον φίλο του από την εποχή του Κολεγίου, Κυριάκο Μητσοτάκη.

! Κάπου πήρε το αυτί μου ότι ο Ηλιάδης έχει κάνει μία (πρώτη) κουβέντα και με τον Νίκο Σταθόπουλο της BC Partners, για τις μετοχές της Εθνικής.

Η χαμένη υπομονή των εκδοτών
-Κάποιοι εκδότες που συμπορεύθηκαν σε περίεργα μονοπάτια με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, διακρίνω ότι εσχάτως έχουν απολέσει τη ψυχραιμία τους. Όμως, όπως έχει αποδείξει η ζωή, (ακόμη κι αυτή μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ο πανικός δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος. Αντί να αναλώνουν τον χρόνο τους άσκοπα, θα ήταν προτιμότερο να βρουν κάνα καλό δικηγόρο, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες. Τόσο δύσκολες που ενδεχομένως να τους αλλάξουν την ζωή. Βλέπετε οι δικαστές και οι εισαγγελείς που έχουν συλλέξει καταθέσεις, τους τυλίγουν κανονικά και με το νόμο σε μία κόλλα χαρτί.

Ανάσταση μέσω «Ηρακλή» για την Πειραιώς
-Πραγματική… Ανάσταση έφερε στην Τράπεζα Πειραιώς ο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 5,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 από 22,5 δισ. στο τέλος του 2020 και ο σχετικός δείκτης στο 16% από 46% στο τέλος Μαρτίου και 23% στο τέλος Ιουνίου 2021. Τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω στα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022 και ο μονοψήφιος δείκτης NPE βρίσκεται πολύ κοντά για τον άλλοτε βαριά ασθενή του τραπεζικού συστήματος. Η μείωση των NPEs έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στη μείωση του κόστους κινδύνου, αφού το κόστος προβλέψεων υποχώρησε στις 57 μ.β., χαμηλότερα και από τον στόχο που είχε θέσει η Τράπεζα.

! Η αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες, με το «χαλί» που έστρωσε ο «Ηρακλής», θα πιστοποιηθεί επισήμως την Πέμπτη, όταν η Eurobank θα ανακοινώσει μονοψήφιο δείκτη NPE 7,3%.Μόνο να μην δω πανηγυρισμούς από όσους έκαναν (και κάνουν) το παν για να σαμποτάρουν τον «Ηρακλή»… Πρόκειται για κάτι παλικάρια που κατάφεραν μεταξύ των άλλων να υπονομεύσουν στον Μητσοτάκη, τον πρώην υφυπουργό Ζαββό, ο οποίος έκανε (σχεδόν) τα πάντα για να υπάρξει το πρόγραμμα «Ηρακλής»

Συνάντηση Σκέρτσου – Γραφάκου
-Ενθουσιασμένος αν κρίνω από τα όσα έλεγε αφότου έφυγε από το γραφείο του υπουργού Επικράτειας Άκη Σκέρτσου, ήταν ο γενικός γραμματέας επί των απορριμμάτων Μανώλης Γραφάκος. Ο άνθρωπος που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να μην πνιγεί η Αττική στο σκουπίδι. Το Σάββατο (αν κατάλαβα καλά) ο Σκέρτσος αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο, αλλά κυρίως την αδυναμία της περιφέρειας να προχωρήσει τα τρία εργοστάσια σε Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό, κάλεσε στο γραφείο του, τον Γραφάκο για να τον ενημερώσει. Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι ο υπουργός φώναξε τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο. Απεναντίας έχω την αίσθηση ότι ο γενικός, δεν μπορεί να δώσει καμία απολύτως λύση, από τη στιγμή που και ίδιος είναι μέρος του γιγαντιαίου προβλήματος. Πάντως με το θέμα των σκουπιδιών (όπως σας έχω γράψει εδώ και καιρό) άρχισε να ασχολείται προσωπικά ο πρόεδρος Κυριάκος, που αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του, για να μην μετατραπεί η Αττική σε μια απέραντη χωματερή.

Αναλφάβητοι… χρηματοοικονομικά οι Έλληνες
-Μάθε παιδί μου… χρηματοοικονομικά. Το 45% των Ελλήνων «πιστοποιούνται» ως χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι από τη μοναδική έρευνα που υπάρχει επ’ αυτού, αυτήν της Standards and Poor΄s που διεξήχθη σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο και δείχνει ότι 2 στους 3 πολίτες είναι χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι, καθώς δεν μπορούν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις ανατοκισμού, πληθωρισμού και διασποράς του κινδύνου. Το έργο της χρηματοοικονομικής παιδείας του πληθυσμού, με 5ετή ορίζοντα δράσεων και στόχων, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Παραίτηση Αϊβάζη από ΤΧΣ
-Την παραίτησή του, μαθαίνω, έχει υποβάλει, αθόρυβα, από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Ιορδάνης Αϊβάζης, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή. Η παραίτηση προμηνύει σίγουρα αλλαγές στη δομή διοίκησης του ΤΧΣ. Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να λάβει σήμερα τις αποφάσεις του για τη στρατηγική του στην ΑΜΚ της Attica Bank. Πάντως ενόψει της «οπισθοχώρησης» του ΤΧΣ από τις τράπεζες, είναι αλήθεια ότι πολλά από τα στελέχη του, έχουν αρχίσει να αναζητούν… εργασία.

! Με αφορμή την ΑΜΚ της Attica Bank, πρέπει να σας πω ότι σήμερα κόβεται το δικαίωμα προτίμησης και θα γίνει η προσαρμογή της τιμής της μετοχής. Αύριο θα καταγραφούν οι δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης (record date), στις 24 Νοεμβρίου θα πιστωθούν τα δικαιώματα προτίμησης στους Λογαριασμούς Αξιογράφων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. και στις 25 ξεκινά η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων.

Επιστολές από Βλαστό και Grivalia
-Διαβάσατε το Σάββατο τις επιστολές των Βλαστού της ΕΤΑΔ και της εταιρείας Grivalia. Επειδή προφανώς κάποια φλέβα χτυπήσαμε, ενημερώνω το αναγνωστικό κοινό της στήλης ότι το Σάββατο λάβαμε δυο ακόμη επιστολές από τους ίδιους αποστολείς. Επειδή, μάλιστα, φοβήθηκα από το ύφος του εισαγωγικού σημειώματος του mail Βλαστού, ήθελα να ηρεμήσω λίγο. Γι’ αυτό και οι δυο επιστολές θα δημοσιευτούν αυτούσιες αύριο. Η καλή δουλειά αργεί να γίνει.

Πηγή: parapolitika.gr