Γράψαμε χτες για το ασυνήθιστο Beach Summit, που διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας, πλάι στα καταγάλανα νερά της παραλίας… Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τη μέχρι τώρα γνώριμη αίθουσα συνεδρίων έρχονται να αντικαταστήσουν οι πλωτές εξέδρες, οι ξαπλώστρες, τα πουφ παραλίας και οι ομπρέλες, ενώ οι καλεσμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωριστούν κοστούμια και ταγιέρ με ένα άνετο beachwear ή… ακόμη και με τα μαγιό τους. Aυτό τουλάχιστον ήταν το αρχικό concept εφόσον μιλάμε για το πρώτο ψηφιακό συνέδριο παραλίας.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και του 5G σε συνάρτηση με την πράσινη οικονομία και την προβολή του τουρισμού, του πολιτισμού και της ελληνικής γαστρονομίας. Έχει προγραμματιστεί live διαδικτυακή αναμετάδοση στα ελληνικά και αγγλικά, όμως. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν αρκετοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι, καθηγητές και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, όπως ο Δημήτρης Φραγκάκης ΓΓ του ΕΟΤ, η Εύα Καϊλή Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Ιωάννης Σμυρλής ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, ο Δημήτρης Σκάλκος ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, ο Pench Kuzev Σύμβουλος Πολιτικής στο Ιδρυμα Konrad-Adenauer, κ.α., οι οποίοι μετά τις ομιλίες και τις on the beach δημόσιες σχέσεις, θα ρίξουν, πιθανώς και μια βουτιά.

Αγώνας δρόμου για την τεχνητή νοημοσύνη
Και από τις παραλίες της Πρέβεζας ας κάνουμε ένα άλμα προς την τεχνητή νοημοσύνη, όπου η χώρα μας αγκομαχά να προλάβει τις εξελίξεις. Είναι κοινό μυστικό ότι δεν έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα αυτό, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, που κάνουν πρωταθλητισμό σε αυτό το πεδίο. Μπορεί η πανδημία να επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα μας, ωστόσο, σήμερα μόλις 1 στις 10 ελληνικές εταιρείες έχει υιοθετήσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή την υστέρηση επιχειρεί να ανατρέψει η χώρα, επενδύοντας -σε εθνικό πλέον επίπεδο- στην τεχνητή νοημοσύνη και σε μια Εθνική Στρατηγική για τον τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο προχωρά στην διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο «Μελέτη ωρίμανσης έργου για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 120 εκατ.ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 24%). Μέσω του έργου θα καθοριστούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, οι τρόποι προσέλκυσης επενδύσεων και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε ώριμους τομείς πολιτικής.

Ήδη μια πληθώρα κρατών μελών έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων έχει δρομολογήσει την κατάρτισή της, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει ήδη την ανάγκη για συντονισμένη προσέγγιση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Διακήρυξη Συνεργασίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Declaration on Cooperation on Artificial Intelligence) ως ένδειξη ισχυρής βούλησης να ενώσει τις δυνάμεις της με το σύνολο των χωρών της ΕΕ για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα.

Έρχεται ο θαλάσσιος ΣΕΤΕ;
Ψίθυροι έφτασαν στα αυτιά μας, σχετικά με το ότι κάποιοι παλαίμαχοι του ελληνικού τουρισμού ετοιμάζουν κίνηση – έκπληξη.

Τις προάλλες μάλιστα, στο πρώτο ραντεβού μετά τις διακοπές, σε ένα μαγειρείο-μεζεδοπωλείο κοντά στο Πόρτο Λεόνε – ξέρετε, εκεί που αράζουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια- η παρέα των παλαίμαχων ανέσυρε την ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου συνδικαλιστικού οργάνου που θα εκπροσωπεί όλες τις επιχειρήσεις του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού. Κάτι σαν τον θαλάσσιο ΣΕΤΕ με απλά λόγια… Για να δούμε.

Εδώ που τα λέμε, αν συγκρίνουμε τα ξενοδοχεία και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις με τα τουριστικά σκάφη και την ημερήσια κρουαζιέρα, η πρώτη ομάδα έχει πολύ περισσότερους εκπροσώπους.

Η ανάγκη πάντως για έναν νέο ΣΕΤΕ ξεκίνησε με αφορμή το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όταν είχε ανακοινώσει το πακέτο στήριξης στις τουριστικές επιχειρήσεις το επαγγελματικό yachting δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των επιχειρήσεων που θα λάμβαναν τη χρηματοδότηση…

Πηγή: parapolitika.gr