Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντησή τους

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί αργότερα σήμερα την γερμανίδα καγκελάριο Άνκγελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο με αμφότερους να επιθυμούν να αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις τους που είχαν πληγεί επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

 Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι σημαντικοί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, αλλά διαφωνούν σε μια σειρά θεμάτων, ανάμεσά τους και ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική και ο οποίος, όπως φοβάται η Ουάσινγκτον, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 Οι ΗΠΑ και η Γερμανία διαφωνούν επίσης και για το κατά πόσο είναι σκόπιμη η συνεργασία με την Κίνα σε επιχειρηματικές συμφωνίες, για τη συνέχιση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και για την άρνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει την πρόταση Μπάιντεν για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού με στόχο την επίσπευση της παραγωγής τους.

 Ο 78χρονος Μπάιντεν και η 66χρονη Μέρκελ πάντως συμφωνούν σε μια σειρά ευρύτερων θεμάτων.

Τι θα συζητήσουν

Πιθανόν να συζητήσουν για μια συνεργασία για την αντιμετώπιση των απειλών προς τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, αλλά και για την αντιμετώπιση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και την εδαφική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη και τις προσπάθειες της Κίνας να επικρατήσει στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, όπως λένε αξιωματούχοι και των δύο κυβερνήσεων.

 Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα του τερματισμού της πανδημίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

 Οι δύο όμως ηγέτες δεν έχουν πολύ χρόνο για να συνεργαστούν για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών τους –της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και της τέταρτης μεγαλύτερης.

 Τα πλάνα της Μέρκελ

Η Μέρκελ, η οποία είναι καγκελάριος από το 2005, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι κατά τους τελευταίους μήνες στην εξουσία πιθανόν να θεωρείται ανίσχυρη.

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της αναμένεται να έχουν προβάδισμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αλλά παραμένει άγνωστο ποια κόμματα θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό.

 Ο σχεδιασμός Μπάιντεν

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν έχει αδύναμη πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο, που θα μπορούσε να χαθεί στις εκλογές για το Κογκρέσο το 2022.

 Ο Τζον Έμερσον, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής στη Γερμανία επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, λέει ότι η σχέση παραμένει “απαραίτητη” για την Ουάσινγκτον δεδομένου του ρόλου της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη και του γεγονότος ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και ότι λειτουργεί χτίζοντας γέφυρες ως προς τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

 Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 36.000 αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφός της.

Πηγή: parapolitika.gr