Το τηλέφωνο της κυρίας Νικολάου

-Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας χτύπησε το κινητό μου. Αν και άγνωστος σε μένα ο αριθμός του σταθερού που με καλούσε απάντησα (σχεδόν) με το πρώτο χτύπημα. «Γεια σας» άκουσα να λέει μια ευγενική (οριακά αισθησιακή φωνή). «Καλημέρα σας» απάντησα. «Σας καλώ από το πολιτικό γραφείο της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, της κυρίας Σοφίας Νικολάου». Αυθόρμητα πήγε το μυαλό μου στη βασική αρμοδιότητα της εν λόγω που δεν είναι άλλη από τις φυλακές. «Παρακαλώ…» είπα με λίγο πιο μαζεμένη τη φωνή, αφού δυσκολευόμουν να κατανοήσω τον λόγο που επικοινωνούσαν από το γραφείο της καθόλα συμπαθέστατης κυρίας Νικολάου.

-«Κύριε σας καλούμε να σας ενημερώσουμε για την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Δαυλού στις επικείμενες εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ. Και ζητούμε τη στήριξή σας». Και πάλι δεν κατάλαβα για ποιον λόγο η αρμόδια για τις φυλακές, ζητούσε την ψήφο μου για τον Δαυλό (επώνυμο κι αυτό για να πάρει ψήφο). Πηγαίνοντας στο γραφείο μοιράστηκα με συναδέλφους το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος. «Δεν ξέρεις ότι είναι παντρεμένη με τον Δαυλό;» μου είπαν, λύνοντας κάθε σχετική απορία. Πάντως δεν σας κρύβω ότι σκέφτομαι σοβαρά να ξεκινήσω μέχρι και προεκλογική εκστρατεία προς χάριν του συναδέλφου αν με πάρει δυο τρεις φορές ακόμη τηλέφωνο η γραμματέας της γενικής γραμματέως…

Ενόχληση στο Μαξίμου για την Metron Analysis
-Τις τελευταίες μέρες έχουν την τιμητική τους οι δημοσκοπήσεις με αφορμή και τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό μαθαίνω -και μάλιστα από αξιόπιστη πηγή- ότι προκλήθηκε μια σχετική αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τα ευρήματα της Metron Analysis του Στράτου Φαναρά. Αν και ποτέ ο συγκεκριμένος δημοσκόπος δεν «αγαπήθηκε» από το σύστημα του προέδρου Κυριάκου, ειλικρινά δυσκολεύτηκα να κατανοήσω την ένταση της αποδοκιμασίας από την κεντρική κυβέρνηση για την πρόσφατη έρευνα της Metron.

-Προφανώς στο Μαξίμου, προτιμούν και δεν το κρύβουν τις έρευνες της MARC του Θωμά Γεράκη, ο οποίος είναι σαν μετακλητός (με την καλή έννοια του όρου) υπάλληλος του Μαξίμου, αφού αμείβεται κανονικά και με το νόμο για να κάνει δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Μητσοτάκη. Είναι κάτι σαν τον Βερναδάκη του Τσίπρα. Ωστόσο αυτόν εμπιστεύονται στην κυβέρνηση και… προσκυνούν τις έρευνες που κάνει, σαν τους πιστούς το ευαγγέλιο. Όσο για τις άλλες του Φαναρά, ούτε να τις βλέπουν!!!

Ο αποτυχημένος Γραφάκος
-Χάος και μάλιστα απόλυτο επικρατεί στο πεδίο των αναγκαίων έργων που όφειλε να δρομολογήσει πρωτίστως η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα έργα, αλλά απεναντίας οι δήμαρχοι ετοιμάζονται να σηκώσουν μπαϊράκι απέναντι στον συναγωνιστή Γιώργο Πατούλη. Συγκεκριμένα και όπως με πληροφορεί αξιόπιστη του χώρου πηγή, την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να ληφθεί απόφαση από τα μέλη του Ειδικού Διαβαθμισμένου Συνδέσμου Νομού Αττικής (Φοράς Διαχείρισης Στερεών Αττικής), προκειμένου το θέμα της διαχείρισης να «περάσει» κατ’ αποκλειστικότητα στους Δήμους.

-Είναι ένα ενδιάμεσο τρικ των δημάρχων μπροστά στον ορατό κίνδυνο, η ιστορία των σκουπιδιών να «πάει» απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο και εκεί έχει παρατηρηθεί απόλυτη (πολιτική) ανικανότητα, αφού ο γίγας της πολιτικής, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, κατά κοινή παραδοχή έχει αποτύχει και μάλιστα παταγωδώς. Πλέον, ακόμη και ο πρόεδρος Κυριάκος, έχει αντιληφθεί ότι ο πάλαι ποτέ αγαπημένος του, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να κάνει το οτιδήποτε σε επίπεδο αποτελέσματος, αλλά λόγω και του χαρακτήρα του, έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έλυσε. Και σαν μην έφτανε αυτό, εσχάτως μαθαίνω ότι δεν πολυμιλάει και με τον προϊστάμενο υπουργό του, Κώστα Σκρέκα.

! Κάτι περίεργα κυκλοφορούν στην πιάτσα για το πρόσωπο που συνομιλεί (σχεδόν καθημερινά) με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ερήμην του βασικού ενοίκου, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο Κυριάκο.

Ενδιαφέρον Λασκαρίδη για το 10% της ΕΤΕ
-Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την πώληση του 20-25% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι γνωρίζοντες λένε ότι έχει βγει στην πιάτσα ο Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs, αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές. Μάλιστα, ήδη έχει βρει κάνα δυο. Ο ένας εξ αυτών είναι ο στενός φίλος του, εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης, που όπως μαθαίνω, δείχνει να ενδιαφέρεται και μάλιστα σοβαρά για την απόκτηση ενός ποσοστού πέριξ του 10%. Επ’ αυτού έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις, ενώ κοινωνοί του ενδιαφέροντος Λασκαρίδη, έχουν γίνει αυτοί που πρέπει να γίνουν… Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν (γενικότερες) εξελίξεις επί του θέματος. Και όταν λέμε θέμα, αναφέρομαι στην πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών που σήμερα κατέχει το ΤΧΣ.

Η εβδομάδα των Παθών για την Attica
-Κρίσιμη εβδομάδα αυτή για τις αποφάσεις του ΤΧΣ και τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Μαθαίνω χθες συνεδρίασε ξανά το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου. Τους ανθρώπους τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας γιατί καλούνται να πάρουν αποφάσεις, ενώ εκκρεμεί η αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ που θα προβλέπει τα της αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Μαζί τους ιδρώνει (;) και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα εννεάμηνα των τραπεζών
-Ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννιαμήνου των τραπεζών. Την αρχή θα κάνει την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου το πρωί η Τράπεζα Πειραιώς. Μαθαίνω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά, με μεγάλη πρόοδο στη μείωση των NPE και στο κεφαλαιακό πλάνο. Όπως θα πει στους αναλυτές η Τράπεζα, πάνω από το 95% του πλάνου που είχε εξαγγείλει η Διοίκηση τον Μάρτιο, έχει υλοποιηθεί.

Πριμ από την Πειραιώς
-Μιλώντας για Πειραιώς, ακούω ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να δοθεί παράταση στη χορήγηση πριμ στους εργαζόμενους που θα αποδεχτούν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Το πρόγραμμα της Τράπεζας τρέχει από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός και όσοι το αποδέχονταν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα λάμβαναν προσαύξηση 5% στην αποζημίωσή τους. Χθες, μαθαίνω, υπήρξε αυξημένη κινητικότητα και ήταν πολλοί αυτοί που πάτησαν το κουμπί εξόδου.

-Ωστόσο, ακούω ότι υπάρχουν και ισχυρές αντιστάσεις από τους 200 εργαζόμενους των υποστηρικτικών μονάδων data entry services και διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας της Τράπεζας. Οι δύο αυτές μονάδες θα αποσχισθούν και θα εισφερθούν σε νέα θυγατρική εταιρεία, την «Πειραιώς Υποστηρικτικές Υπηρεσίες ΜΑΕ» («Piraeus Support Services»), για την οποία η Τράπεζα θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή.

! 40.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες εξυπηρετεί η Eurobank με το v-banking, προσφέροντας πρόσβαση σε προσωπικό εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο μέσω βιντεοκλήσης, από όποιο σημείο επιθυμούν οι πελάτες. Η επιτυχία της υπηρεσίας είναι τόσο μεγάλη που το v-banking της Eurobank αποτελεί case study για ξένες τράπεζες που έρχονται να το δουν για να το αντιγράψουν.

Πηγή: parapolitika.gr