Ο Νίκος Παππάς έστειλε τελικά το μήνυμα του στον Αλέξη Τσίπρα ψηφίζοντας λευκό για την εκλογή του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος πήρε 110 ψήφους από τους 140 που ψήφισαν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Λευκό ψήφισαν 28 στελέχη της ΚΕ ενώ υπήρξε και 1 άκυρο . Η πρωτοτυπία αυτής της ψηφοφορίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Τζανακόπουλου ψήφισε όλη η εσωκομματική αντιπολίτευση. Δηλαδή οι κομματικοί , οι «53+» και όλοι άλλοι….

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έλεγαν μάλιστα ότι οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν σε ποσοστό 70 % στον Νίκο Παππά και το 30 % σε στελέχη που είτε έχουν προσωπικές διαφωνίες με τον νέο Γραμματέα είτε διαφωνούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι ο Νίκος Παππάς παρά το γεγονός ότι έστειλε το μήνυμα του θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα καθώς κινδυνεύει να απομονωθεί απ όλους.

Σε γενικές γραμμές πάντως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατάφερε να πέσει στα μαλακά από την στιγμή που η εσωκομματική αντιπολίτευση είχε αποφασίσει να τον στηρίξει. Παρά το γεγονός ότι πήρε λιγότερες ψήφους απ ότι είχε πάρει ο Πάνος Σκουρλέτης -126 ναι και 18 λευκά στους 144 είχε πάρει ο πρώην Γραμματέας – η συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα σταθεί στα πόδια του μετά την εκλογική ήττα της περασμένης χρονιάς.

Η συνεδρίαση κινήθηκε γενικά σε χαμηλούς τόνους αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να κάνει έναν ελιγμό και να μην ανακοινώσει τα ονόματα των τομεαρχών -ενώ είχε δεσμευθεί στην Πολιτική Γραμματεία ότι θα τους παρουσίαζε την περασμένη Παρασκευή ή το Σάββατο -προκειμένου να μην πυροδοτήσει και άλλες εντάσεις.

Παρ όλα αυτά ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι σε όλη την διαδικασία .

Τα περισσότερα στελέχη κινήθηκαν γύρω από τα αίτια της εκλογικής ήττας λέγοντας ότι εάν δεν είχαν αφήσει τόσο μεγάλο μαξιλάρι στα ταμεία του κράτους και είχαν φροντίσει να τα δώσουν στην μεσαία τάξη τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση μας πλήρωσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν ένα ισχυρό και ρωμαλέο κόμμα. Το μαξιλάρι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, αν ήμασταν εκτός μνημονίων».

Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε ότι «Μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο. Ποιός αποφάσισε αυτό; Το κόμμα δεν το αποφάσισε. Αυτό είχε εκλογικό κόστος. Η απάντηση που έχει δοθεί δεν είναι πειστική. Όχι να υπερηφανευόμαστε.»

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε τις διαφωνίες του για την λογική που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να φθείρεται εξ αιτίας των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει. « Να υπάρχει δέσμευση για πολιτική κριτική όχι να συνεχίσουμε όπως ήμασταν τον Αύγουστο. Η μόνη καταστροφική πολιτική είναι του ώριμου φρούτου.»

Ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αφού έκανε ένα συνολικό απολογισμό του έργου του αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης χαρακτηρίζοντας τεχνητό το δίλλημα .

“Ποιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης”. Μα δεν ήταν αυτό το ζήτημα. Το περιεχόμενο της διεύρυνσης ήταν. Τα χαρακτηριστικά αυτού του πράγματος που θέλουμε να φτιάξουμε, κατά τη γνώμη μου τον σύγχρονο φορέα της Αριστεράς της εποχής μας. Αυτό ήταν που θα έπρεπε να συζητήσουμε. Ανακαλύψαμε και σωστά και δώσαμε “όρκους πίστης” στην ανάγκη μιας νέας προγραμματικής πρότασης. Τι δουλειά έχουμε κάνει σε αυτή την υπόθεση; Έχει γίνει μια καλή δουλειά σε μια επιτροπή, ναι. Την έχουμε συζητήσει; Την έχουμε δοκιμάσει πουθενά; Θα το κάνουμε τώρα, στις συνθήκες της πανδημίας, τις υβριδικές; Να το κάνουμε. Αλλά, που είναι η δυναμική προγραμματική αντιπολίτευση; Ή η δυναμική αντιπολίτευση είναι όταν ουρλιάζουμε σε όλους τους τόνους, ακατάληπτα, για να πείσουμε τον στενό εκλογικό μας πυρήνα και να αποκομίζουμε χιλιάδες ή εκατοντάδες like; Από τους ίδιους και τους ίδιους και να βράζουμε στο ζουμί μας; Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα.»