Ο Άκης Σκέρτσος διευκρίνισε ότι οι 60+ δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους επτά μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Έτσι από τη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι ενήλικες τίθενται σε αποκλεισμό από όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών θα παύουν να ισχύουν μετά τους επτά μήνες. Όσον αφορά το λιανεμπόριο δεν αλλάζει κάτι, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία. 

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος διευκρίνισε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, εφόσον έχουν παρέλθει επτά μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αυτό τον τρόπο δίνεται περιθώριο στους πολίτες άνω των 60 να κάνουν την τρίτη δόση.

Στους παρακάτω πίνακες καθίσταται σαφές σε ποιους χώρους έχουν πρόσβαση οι πολίτες και με ποιον τρόπο. 

256815262_10158555827484226_8027103825917764375_n

Πέντε μέτρα για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος

-Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες,  ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

-Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. 

-Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

-Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. «Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

H ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου