Δύο χρόνια έχουν περάσει από την 7η Ιουλίου του 2019, όταν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πολίτες εμπιστεύτηκαν το «τιμόνι» της χώρας στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, συνέπειας και αφοσίωσης για να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο, να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο και να καταφέρουμε εντέλει να κοιτάξουμε και πάλι το μέλλον με δύναμη και αισιοδοξία.

Οι εξωγενείς προκλήσεις ήταν σοβαρές και απαιτούσαν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Κληθήκαμε να πολεμήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, έναν αόρατο εχθρό και με ξεκάθαρη επιλογή μας σε αυτήν τη μάχη να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών μας. Να κρατήσουμε την ελληνική κοινωνία όρθια. Και τα καταφέραμε, όλοι μαζί, ενωμένοι, να μείνουμε δυνατοί και σήμερα να μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι ότι οδεύουμε σταθερά προς τον επίλογο αυτής της μεγάλης περιπέτειας.

Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ώθηση στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μας δεν ανακόπηκε ούτε στιγμή. Και η επόμενη μέρα για τη μετάβαση της χώρας σε μια βιώσιμη, ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι ήδη εδώ. Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, μπορούμε σήμερα να δομήσουμε πάνω σε γερά θεμέλια αυτήν τη νέα εποχή. Με ρυθμούς ακόμη πιο γοργούς, συνεχίζουμε να υλοποιούμε, με συνέπεια και πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, την κυβερνητική στρατηγική μας για τη συνολική ευημερία της κοινωνίας και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ενα μέλλον ανθεκτικό στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, αυτήν της κλιματικής κρίσης, με τις επιπτώσεις της να γίνονται ήδη αισθητές. Το όραμα της Ευρώπης είναι μεγαλόπνοο και ταυτόχρονα επιτακτικά αναγκαίο: να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 και να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Το προσεχές διάστημα, μέσα από την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αλλά και του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου, η χώρα μας θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους ευρωπαϊκούς στόχους, αναδεικνύοντας τους πολίτες σε πρωταγωνιστές αυτού του οικολογικού μετασχηματισμού.

Η κυβέρνησή μας, πολύ νωρίτερα από την έλευση της πανδημίας, που κατέδειξε την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, είχε βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά στην αναθεώρηση του τρόπου που μέχρι πρότινος αντιμετωπίζαμε το περιβάλλον, αλλά και την κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας. Στην υιοθέτηση, δηλαδή, μιας νέας στρατηγικής σύμπλευσης του περιβάλλοντος με την ενέργεια και της ενεργειακής πολιτικής με την περιβαλλοντική.

Η απαρχή αυτής της νέας ενεργειακής πολιτικής εκφράστηκε καταρχήν με την εμβληματική απόφαση του πρωθυπουργού για πλήρη απεξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη έως το 2025, και μάλιστα ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτήν τη στρατηγική στροφή μας προς την πράσινη ενέργεια, η οποία αναμένεται να προσελκύσει άνω των 44 δισ. ευρώ επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας, στοχεύουμε στην αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της Ελλάδας σε επίπεδα άνω του 67% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, προωθούμε τις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, τα υπεράκτια, πλωτά αιολικά πάρκα, αλλά και το υδρογόνο, που αποτελεί το καθαρό καύσιμο του μέλλοντος.

Θωρακίζουμε την αξιοπιστία του ενεργειακού μας συστήματος με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων μας, αλλά και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας, που θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές. Επιταχύνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, που έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες, την απασχόληση, την πραγματική οικονομία και, βεβαίως, το φυσικό περιβάλλον. Προάγουμε την κουλτούρα της ηλεκτροκίνησης, με στόχο ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό έως το 2030, ενώ την ενσωματώνουμε και στο φιλόδοξο σχέδιό μας για μετατροπή των νησιών μας σε κοιτίδες καινοτομίας πράσινης ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και σίγουρα όχι βατός. Καλούμαστε, ήδη από σήμερα, με στοχευμένες πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε λάβει και θα ισχυροποιηθούν περαιτέρω να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες στον τρόπο ζωής μας, υιοθετώντας μια πιο ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση, που έχει ως πυλώνες της την ορθή διαχείριση των πόρων, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Η συμπλήρωση των δύο αυτών ετών αποτελεί το εφαλτήριο για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης. Δεν εφησυχάζουμε στιγμή.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ενότητας και με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον, που όλοι μας έχουμε ανάγκη σήμερα.