Φαβορί ο Χαρδούβελης για την προεδρία της Εθνικής

-Για την ερχόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, όπου μεταξύ των άλλων θα αποφασίσει για τον διάδοχο του σημερινού προέδρου Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος ακόμη και μέχρι χθες προσπαθούσε να ανακαλύψει το πρόσωπο που θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Βλέπετε ο απερχόμενος πρόεδρος έχει δημιουργήσει διάφορα θέματα εντός και εκτός Ελλάδος, αφού προφανώς δεν περίμενε ότι θα έφευγε (σχεδόν) με τις κλοτσιές από την Εθνική. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι προσπάθησε λόγω της συμπάθειας που τρέφει στο πρόσωπο του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη, να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί του.

-Ανεπιτυχώς όμως αφού ο συμπαθέστατος σε μένα Άλεξ, είχε σχηματίσει πολύ κακή άποψη για τον εν λόγω. Ο Μιχαηλίδης που έχει κάποιες αδυναμίες αποφάσισε να βγει στην πιάτσα, με την καλή έννοια πάντα του όρου, γιατί τέτοιοι όροι παρεξηγούνται αυτή την περίοδο. Και ο λόγος που βγήκε στην πιάτσα ήταν η εξεύρεση ικανού προσώπου για να σταθεί απέναντι στη δυνατή (και όπως μαθαίνω οικουμενική) υποψηφιότητα του Γκίκα Χαρδούβελη. Όταν λέω οικουμενική αναφέρομαι στις πληροφορίες που θέλουν τόσο το Μαξίμου, όσο και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Χαρδούβελη. Μάλιστα όταν λέω Μαξίμου, προφανώς και δεν αναφέρομαι στο κτίριο, αλλά στον πρόεδρο Κυριάκο, που έχει άποψη όσο λίγοι πολιτικοί για τα όσα εκτυλίσσονται στις τράπεζες.

– Εκτός από τον Γκίκα υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Εθνικής είναι ο Χρήστος Σκλαβούνης πρώην στέλεχος της UBS και Πλούταρχος Σακελλάρης ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Αν κρίνω από το ρεπορτάζ που έκανα από τρεις διαφορετικές πηγές, ο Χαρδούβελης είναι κάτι περισσότερο από φαβορί. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να περιμένουμε και τις καθυστερήσεις. Λίγη υπομονή μέχρι τη Δευτέρα που θα μάθουμε το ονοματεπώνυμο του νέου προέδρου. Άλλωστε δεν σηκώνει άλλη παράταση, αφού ήδη έχουν κρατηθεί καθυστερήσεις, με υπαιτιότητα του απερχόμενου προέδρου.

! Μου λένε ότι για πρόεδρο της Εθνικής ψάχνει και ο φίλος μου ο Ανδρέας ο Γαβριηλίδης, που ως γνωστόν λόγω και εντοπιότητας (είναι και οι δυο Κύπριοι) έτρεφε αδυναμία στον απερχόμενο Μιχαηλίδη.
Οι κουκούλες και η υπόθεση Novartis

-Χθες «έσκασε» μια είδηση για την απόφαση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σχετικά με τη μεταχείριση των προστατευόμενων μαρτύρων. Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει την αποκάλυψη των προσώπων τους. Αυτό που ζητούσαν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και οι λοιποί συγγενείς. Η πρόταση της Βασιλικής Θεοδώρου προς το Δικαστικό Συμβούλιο αφορά το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της εισαγγελέως Τουλουπάκη και του φίλου μου Μίμη του Παπαγγελόπουλου.

– Επειδή παρακολουθώ από δημοσιογραφική διαστροφή το θέμα οφείλω να σας ενημερώσω πως η κρατούσα νομική άποψη λέει καταρχήν ότι το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για την άρση της προστασίας των μαρτύρων ειδικά όταν έχει προηγηθεί χρονικά – γεγονός που δε το ξέρει ο κόσμος γιατί δεν δημοσιεύεται – η επίσημη θέση της εισαγγελέως πρωτοδικών κας Γεωργίου της μόνης και καθ’ ύλην αρμόδιας για το σκέλος του Αβραμόπουλου και Άδωνη και γιατρών να μην αρθεί το καθεστώς προστασίας.

Αν το Δικαστικό Συμβούλιο κάνει αποδεκτή – αρκετά δύσκολο – την εισήγηση της Θεοδώρου τότε θα ισχύσει και για την περίπτωση της Γεωργίου παρότι προηγήθηκε η γνώμη της και θα δημιουργηθεί σύγχυση. Αυτά επί του παρόντος γιατί δεν αποκλείεται να έχουμε και αλλά νέα προσεχώς.

! Ο επικοινωνιολόγος Στέλιος Ζωντός ανέλαβε τον λογαριασμό του ΟΛΠ, αποστέλλοντας ήδη από χθες τα πρώτα δελτία Τύπου. Μάλιστα από αξιόπιστη πηγή πληροφορούμαι ότι ο συγκεκριμένος (που τυγχάνει και φίλος μου, με την καλή έννοια) το προηγούμενο διάστημα έψαχνε να βρει φροντιστήριο που προσφέρει ταχύρυθμα μαθήματα στην κινεζική γλώσσα.
Η κ. Νίκολιτς της Coca Cola 3E και μία οφειλή 97.000.000 ευρώ

-Μετά το ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αφεντικών της V+O προς τη Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, τη νέα Γενική Διευθύντρια της Coca Cola 3E , έχουμε νεότερες εξελίξεις. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος (που δεν περιλαμβάνουν τον Κωνσταντίνο Αραβώση και το Μανώλη Γραφάκο, το οποίο επισημαίνω ώστε να μην βρουν τζάμπα το μπελά τους από
τους φίλους τους), αναμένονται άμεσες εξελίξεις για το θέμα με την οφειλή των 97.000.000 ευρώ του συστήματος των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. προς τους δήμους όλης της χώρας.

-Μου τονίζουν ότι τα χρωστούμενα χρήματα αντιμετωπίζονται ως δημόσια έσοδα, οπότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τους μπλε κάδους, οι οποίοι διοικούνται από την
Coca Cola 3E με την υποστήριξη (σε όλα τα επίπεδα) της V+O. Επειδή τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν στα ταμεία των μπλε κάδων της ΕΕΑΑ Α.Ε., νομικοί κύκλοι μου τόνισαν ότι τα
λεφτά αυτά θα πρέπει να καταβληθούν αμελλητί από την Coca Cola 3E και τους υπόλοιπους μετόχους των μπλε κάδων, οπότε σύντομα αναμένονται νέα προβλήματα για την Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, ενώ αναμένω με ανυπομονησία τη διαχείριση της συγκεκριμένες κρίσης από τα αφεντικά της V+O.
Νέος επικεφαλής στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

-Στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να προωθηθεί στην Βουλή η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για τον νέο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Ήδη από χθες έχει λήξει η θητεία της Άννας Ζαΐρη, η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να μείνει ακόμη και σε θέση αναπληρωτή. Το πρόσωπο που έχει επιλέξει για να προτείνει ο Τσιάρας είναι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (που συνταξιοδοτήθηκε χθες) Χαράλαμπος Βουρλιώτης, για τον οποίο υπάρχει όπως μαθαίνω θετική συγκατάθεση και από το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: parapolitika.gr